REGION

Obilježena sedma obljetnica kosovske neovisnosti

Svečanu sjednicu bojkotirali zastupnici liste "Srpska" i "Samoopredjeljenje"

Fena

17.2.2015

U Prištini je danas obilježena sedma obljetnica proglašenja neovisnosti, a kosovski parlament tim je povodom održao svečanu sjednicu na kojoj su govorili predsjednik parlamenta Kadri Veseli i premijer kosovske vlade Isa Mustafa.

Veseli se u obraćanju zahvalio SAD-u i onima koji su, kako je rekao bili "na strani Kosova u najtežim trenucima," napominjući da je Kosovo napredovalo ali da ima još dosta toga da se uradi, prenio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, poseban napredak je postignut u pravosuđu, čime je Kosovo poslalo pozitivnu poruku zemljama koje ne priznaju njegovu neovisnost.

Premijer Mustafa se, također, zahvalio SAD-u rekavši da je Kosovo danas sigurno za život. On je ocijenio da ljudi nemaju razloga bježati s Kosova "pošto su se 1999. godine mnogi vratili da žive i rade na slobodnom Kosovu".

Priština je za dobrosusjedske odnose rekao je Mustafa i kao pozitivan primjer naveo dijalog Beograda i Prištine koji je, kako je istaknuo, prihvaćen kao instrument za rješavanje otvorenih pitanja.

Mustafa je dodao kako ustav i Ahtisarijev plan daju velika prava nacionalnim manjinama i on zbog toga očekuje da predstavnici Srba u parlamentu i vladi nastave raditi zajedno s ostalima za dobrobit svih građana.

Današnju svečanu sjednicu parlamentu bojkotirali su zastupnici liste "Srpska", pokreta Samoopredjeljenje, kao i veliki broj zastupnika Alijanse za budućnost Kosova, dok su misije Ujedinjenih naroda i Europske unije radile kao i svakog dana, navodi Tanjug.

UNMIK i EULEX danas, kao i svakog radnog dana, obavljaju svoje dnevne aktivnosti i nisu uključeni ni u kakve čestitke niti svečanosti, prenijeli su mediji.

Usprkos ogromnim ekonomskim, socijalnim problemima i neimaštini potaknutoj korupcijom i kriminalom, godišnjica proglašenja nezavisnosti se pored skupštine slavila i na glavnim trgovima Prištine, ocijenio je Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.