REGION

Tajne račune u švicarskoj ispostavi HSBC banke imaju Dragan Stojković Piksi i Vuk Hamović?!

Pojedinci i firme iz Srbije su od 1988. do 2006. otvorili 93 računa

Autor:(A. Vr.)

23.2.2015

Među 59 biznismena povezanih sa Srbijom koji se nalaze na listi vlasnika računa u švajcarskoj ispostavi banke HSBC su Vuk Hamović i Zoran Drakulić, kao i fudbalska legenda Dragan Stojković Piksi, piše u najnovijem izdanju "Newsweek Srbija".

Osim imena poznatih biznismena, sportista i stranaca koji posluju u Srbiji i regionu, tu su i direktori manje poznatih firmi, piše Newsweek.

Pojedini vlasnici računa su javnosti potpuno nepoznate osobe, ali među njima ima i članova porodica nekih biznismena i političara.

Tu je i srpski biznismen koji je sa računa prebacio 20 miliona eura i tako upalio crvenu lampicu nadležnima u banci, piše nedjeljnik.

Novinari Newsweek imali su uvid u cjelokupnu bazu podataka, u kojoj se nalazi preko 60.000 dokumenata koji svjedoče o aktivnostima 100.000 klijenata banke.

Pojedinci i firme iz Srbije su od 1988. do 2006. otvorili 93 računa na kojima je pohranjeno ukupno 41,2 miliona eura, navodi se u izvještaju koji je početkom februara objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara.

Ta novinarska mreža je objavila da je švajcarski ogranak te banke pomagao svojim imućnim klijentima da izbjegnu plaćanje poreza i sakriju milione dolara.

Izvještaj mreže reportera iz više od 65 država otkrio je da su u britanskom bankarskom gigantu tajne račune imali kriminalci poznati u više zemalja, korumpirani poslovni lideri, političari i javne ličnosti, prenio je tada Frans pres.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.