REGION

Grabar-Kitarović predložila Milanoviću da podnese ostavku

Premijer od predsjednice zatražio konkretne prijedloge

Fena

23.2.2015

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u ponedjeljak kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatske iz krize - ostavka predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

Stoji to u saopštenju iz Ureda predsjednice u kojem Grabar-Kitarović odgovara na pismo kojoj joj je u ponedjeljak uputio premijer Milanović.

U saopštenju se podsjeća da je Grabar-Kitarović u četvrtak, 19. februara, nazvala premijera Milanovića ponudivši saradnju te mu najavila slanje prijedloga za održavanje zajedničke sjednice Vlade zbog teškog privrednog i socijalnog stanja u državi. Navodi se i da je Grabar –Kitarović predložila Milanoviću "da timovi Ureda predsjednice i Vlade RH utvrde dnevni red zajedničke sjednice".

- Kako do danas iz Vlade nije prihvaćen taj prijedlog, Predsjednica Vladi upućuje prijedlog dnevnog reda zajedničke sjednice u skladu s člankom 102. Ustava Republike Hrvatske. U vezi s pozivom predsjednika Vlade Predsjednici da pripremi konkretne prijedloge, način izvedbe i procjenu financijskih učinaka tih prijedloga za zajedničku sjednicu Vlade, naglašavamo kako je Predsjednica, nakon temeljitih analiza i obavljenih konzultacija s privrednim stručnjacima, došla do zaključka kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatskle iz krize - ostavka predsjednika Vlade RH, stoji u saopštenju Ureda predsjednice.

Ako predsjednik Vlade ne uvaži taj konkretan prijedlog, dodaje se, "Predsjednica od njega očekuje konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka tih prijedloga i rješenja za izlazak zemlje iz krize, što je ustavna obaveza Vlade, a ne Predsjednice RH".

Premijer Milanović u pismu upućenom Grabar-Kitarović je načelno pozdravio njezinu najavu da će predložiti Vladi održavanje sjednice na temu privrednog stanja u zemlji, ocijenivši kako je važno "da Predsjednica pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka takvih prijedloga".

Milanović je, uz to, pozvao Grabar-Kitarović da zajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a iz Ureda predsjednice saopšteno je da "Predsjednica sa zadovoljstvom prihvaća poziv za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost radi usvajanja godišnjih smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2015.godinu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.