REGION

PUTINOVA TV NAPALA VUČIĆA Rusija se plaši da se Beograd okrenuo Zapadu!

Pritisak na Srbiju

(N. K.)

23.2.2015

Ruska državna televizija “Rusija danas” (RT) proteklih dana žestoko je napadala Aleksandra Vučića i Vladu Srbije.

Naime, televiziji koju direktno kontroliše vlada Vladimira Putina zasmetalo je što Vučić i srbijanska vlada sarađuju s firmom Tonyja Blaira, bivšeg premijera Velike Britanije.

Putinova TV je u udarnom terminu za dva dana emitovala dva priloga u kojima se obrušila na Vučića, ne birajući riječi kritike zbog saradnje s Blairom.

Optužili su Vučića da je “angažovao za savjetnika čovjeka koji je bombardovao Srbiju”, a sve su ilustrovali snimcima žrtava, rušenja mostova i gradova po Srbiji tokom NATO agresije.

Vučićeva odluka da sarađuje s Tonyjem Blairom, koji je kod građana Srbije do danas ostao omražen zbog agresivnog zagovaranja bombardovanja SRJ, svakako je kontroverzna.

Ipak, prema saznanjima “Blica”, rusko nezadovoljstvo Srbijom je mnogo dublje.

Moskva se, naime, plaši da se Beograd potpuno okreće Zapadu, a okidač za ovaj medijski napad su dogovori Vučića i potpredsjednika SAD Josepha Bidena o snabdijevanju Srbije američkim gasom.

Također, iz EU sve češće stižu poruke da Srbija treba da se ugleda na Uniju i “diversifikuje” snabdijevanje energentima, dakle da ne zavisi od Rusa.

U Vladi Srbije upravo u ovome vide razlog za napad iz Rusije.

- Vučiću iz Moskve nikada nisu zamjerili to što se konsultovao s Gerhardom Schröderom, koji je također učestvovao u NATO agresiji. Vjerovatno zbog toga što je Schröder danas jedan od čelnika rusko-njemačkog gasovoda “Sjeverni tok”.

Vjeruje se da je razlog ovih napada upravo to što Srbija sada pokušava da pronađe neke druge izvore gasa i tako zaštiti svoje interese - objašnjava sagovornik Blica iz Vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.