REGION

Interpol traži srbijanskog parlamentarca zbog zločina na Kosovu

Raspisana crvena potjernica

Fena

25.2.2015


Interpol je raspisao crvenu međunarodnu potjernicu za zastupnikom Srpske napredene stranke (SNS) u parlamentu Srbije Momirom Stojanovićem zbog, kako se tvrdi, počinjenih zločina nad civilnim stanovništvom na Kosovu.

Na internetskim stranicama Interpola objavljena je crvena potjernica za Stojanovićem, koji je i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu sigurnosnih službi. 

Stojanović je Tanjugu izjavio da je čuo da je za njim raspisana crvena potjernica, ali i da se nada reakciji države Srbije. 

- Nadam se da imam državu koja će o tome odlučiti, jer raspisati ovakvu potjernicu za cilj ima zaplašivanje Srba da se vrate na Kosovo i da se njihova imovina razgrabi - rekao je Stojanović. 

Po njegovim riječima, potjernica ima veze s odlukom Ujedinjenih naroda da se formira sud za zločine Oslobodilačke vojske kosova i da je Osnovni sud u Đakovici, gdje je inače Stojanović rođen, pokrenuo kaznenu prijavu protiv 17 Srba, među kojima je i njegovo ime. 

Uvjeren je, kaže, da će biti još takvih optužnica po gradovima na Kosovu a sve, kako kaže, s ciljem da se ublaže efekti formiranja tog suda. 

On je ocijenio neprimjerenim da Općinski sud raspisuje crvenu tjeralicu, uz napomenu da je ponosan na sve što je radio i da nema namjeru stavljati se u poziciju da se brani. 

Stojanović je objasnio da je od 1993. do 1996. bio zamjenik načelnik sigurnosti Prištinskog korpusa, a do 1999. i njen načelnik. 

Interpol je još, kako prenose frankfurtske "Vesti" na srpskom jeziku, raspisao crvene tjeralice za još 16 Srba i Crnogoraca i za jednim Albancem iz Đakovice zbog optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. 

Međunarodna potjernica je proslijeđena je preko Unmika, odnosno Interpolovog odjeljenja administracije UN-a na Kosovu, tvrdi dalje list, i dodaje da je optužnica protiv njih podignuta pred Osnovnim sudom u Đakovici, a svi se terete zločine počinjene u aprilu 1999. godine na području Reka Keć kod Đakovice. 

Osim Stojanovića, na popisu se nalaze i Nikola Mićunović (63), Zoran Mirković (46), Momčilo Stijović (47), trojica braće Momčilo (57), Milutin (58) i Miladin (53) Novaković, otac i sin Dragan (61) i Aleksandar (37) Peković, Živko Vuksanović (53), Miraš Gegović (67), Predrag Stojanović (58), Muharem Ibraj (61), Mišo Popović (58), Dimitrije Rašović (50), Sreten Camović (68) i Lazar Drašković (45), piše list. 

List ukazuje da je po ovoj potjernici prije nekoliko dana u Podgorici uhapšen Miraš - Miško Gegović, raseljen iz Đakovice, kojemu je istražni sudija Višeg suda Miroslav Bašović odredio ekstradicijski pritvor u trajanju do šest mjeseci. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.