REGION

U Sjenici 10.000 osoba u blokadi

Snježno nevrijeme uzrokovalo probleme

Onasa

6.3.2015

Svi putevi ka selima na teritoriji Sjenice su neprohodni, deset hiljada ljudi je u blokadi a trenutno radi samo škola u Štavlju, izjavio je danas koordinator u Štabu za vanredne situacije Mikailo Kaličanin.

"Neprohodni su i regionalni putevi prema Bijelom Polju i Tutinu, jer visina snježnog pokrivača u pojedinim zaseocima dostiže i 80 centimetara", rekao je Kaličanin Sto plus radiju.

Trenutno je uredno snabdijevanje strujom zavejanih sela.

"Jutros je na teren upućeno 13 mašina, ali je bilo potrebno angažovati mnogo više, možda čak i 30 mašina kako bi se svi putevi očistili u roku od tri dana. Međutim, nemamo više novca kako bismo angažovali mehanizaciju iz privatnog sektora", rekao je Kaličanin.

On je naglasio da je opština potrošila sva sredstva namijenjena čišćenju puteva, a da se Vlada Srbije i dalje oglušuje na apele za pomoć Sjenici.

U drugim dijelovima Srbije snijeg i kiša prouzrokovale su prekide na elektro-mreži, pa je u Prijepolju bez struje 10.000 potrošača, a struje nemaju ni meštati Rudnika, Brodareva, Priboja i dijela Nove Varoši.

581728-sjenica-foto-edib-honic-f

Zbog nestanka električne energije varošica Rudnik je ostala i bez vode pa su iz Gornjeg Milanovca upućene cisterne iz kojih se obavlja snadijevanje stanovništva.

Vlažan snijeg koji pada više od 24 sata pokidao je električnu mrežu zbog čega od jutros struju nemaju potrošači u varošici Rudnik, u Pranjanima na Suvoboru i na izletištu Rajac sa okolinom, saopšteno je u opštini Gornji Milanovac.

Načelnik Odjeljenja za vanredne situacije Policijske uprave u Prijepolju Goran Posrkača izjavio je danas da je snijeg u polimskim opštinama donio najviše problema u snabdijevanju strujom i da je u opštini Prijepolje bez struje bilo oko 7.000 potrošača.

"U sedam sati smo imali 157 trafo-stanica koje su bile van napona, ali se stanje vrlo brzo mijenja, čemu doprinosi vlažan snijeg i loša niskonaponska mreža, posebno u planinskim selima.

Struje jutros nemaju prigradska naselja u Prijepolju, kao ni Brodarevo i cijelo područje koje mu gravitira", rekao je Beti Posrkača.

Slično je i u Priboju gdje je jutros van napona bilo 110 trafo-stanica sa oko 1.700 potrošača, a u Novoj Varoši u pogonu nisu bile 24 trafo-stanice sa više od 600 potrošača.

Elektromreža Srbije saopštila je da je su bez struje i žitelji opština Krupanj i Ljubovija zbog kvara na dalekovodu trafo-stanica Krupanj i Ljubovija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.