REGION

Krivokapić: Tužno je da se BiH, koja ima obilje unutrašnjih, teritorijalnih sporova, bavi Sutorinom u ovom trenutku

Predsjednik Skupštine Crne Gore, za „Glas Amerike“

Redakcija

6.3.2015

 

 

 

 

 

Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, boravi u Vašingtonu, gdje je sa američkim zvaničnivima razgovarao o euroatlanskim integracijama Crne Gore.

Krivokapić je u intervjuu za Glas Amerike ocijenio da je njegova zemlja blizu pozivnice za punopravno članstvo u NATO-u.

- Poslije svih ovih učestalih dolazaka u poslednjoj godini, a i višedecenijskog poznavanja američke političke scene, mislim da samo mi možemo napraviti tako veliku grešku da ne dobijemo poziv. Što se njih tiče, vrata su stvarno otvorena i Crna Gora ako elementarno bude ispunjavala svoje obaveze, u decembru će dobiti poziv za članstvo uNATO-u. Tako da, na nama je, čak i više nego do sada jer stanje u Sjedinjenim Državama kao ključnog činioca u NATO alijansi, stanje u evropskim saveznicima, ključnim evropskim saveznicima je takvo da je sve u našim rukama, kazao je Krivokapić.

On je odgovorio i na pitanje da li aktuelna tema Sutorine i rasprava o tome u Parlamentu BiH može da omete proces euroatlanskih integracija Crne Gore.

- Ne. To je više tužna činjenica, nego što je opasna. Tužno je da se Bosna i Hercegovina, koja ima obilje unutrašnjih, teritorijalnih sporova, bavi Crnom Gorom u ovom trenutku. Mislim da to ludilo intelektualnog nacionalizma, crtanje karata nekih đedova koji su prije bili u Srpskoj akademiji nauka, a sada su u nekim drugim narodima, takozvanim naukama, je samo dokaz da se virus nacionalizma šeta po Balkanu, Kako neko postane relativno veći u nekom krugu, onda on odma misli da nameće susjedima ili nekom drugom svoju veličinu. Izmišljenu veličinu. Mi smo svi mali, mi smo svi u ozbiljnim problemima, naši građani ne žive dobro i to je naš zadatak, rekao je Krivokapić.

Podsjetimo, 24. februara održana je Javna rasprava u organizaciji Ustavopravne komisije Parlamenta BiH o inicijativi grupe bh. intelektualaca i parlamentaraca da se Sutorina, koja danas pripada Crnoj Gori, vrati BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.