REGION

Zukorlić upozorava na razjedinjavanje Islamske zajednice Srbije

Gostujući na TV Pink

Fena

6.3.2015

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je u petak kako je opasno da se održi postojeće stanje i da Islamska zajednica bude razjedinjena. 

Zukorlić je za TV Pink 3 kazao kako već dvije godine govori da postoje pozitivni signali iz Beograda, te da se očekuje rješavaje problema jer islamski svijet ne može da se pomiri s tim da postoje dvije islamske zajednice. 

Zukorlić je istakao kako ne može mrziti Srbiju, ni narod, jer ne postoji kolektivna odgovornost i da je njemu ostalo da varijabilno tretira vlast u zavisnosti od toga kako se ona ponaša. 

- Moralno i duhovno imam problem da prihvatim poltronstvo kao način funkcioniranja, kazao je on.

Smatra kako je u vrijeme vlade bivšeg premijera Srbije Vojislava Koštunice izvršena "brutalna agresija na jedinstvo Islamske zajednice", koja je organizirana uz podršku Sulejmana Ugljanina u Novom Pazaru.

Dodao je kako je potom u vrijeme tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića izvršen drugi nezapamćeni udar, kako bi se oduzeo legalitet Bošnjačkom nacionalnom vijeću. 

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji je ocijenio je kako je "zgaženo pravo na slobodne izbore s najviše razine državne vlasti". 

Zaključio je kako se na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće u Tutinu, gdje dvije decenije Ugljanin ima vlast, dogodila brutalna krađa izbora i da je Republička izborna komisija nezakonito predala Ugljaninu to vijeće, prenosi Tanjug.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.