REGION

Pusić povodom pregovora o ulasku u EU: Isti uslovi za Srbiju kao za Hrvatsku

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova

Autor:Srna

10.3.2015

Hrvatska neće uvoditi posebne uslove za Srbiju tokom pregovora o ulasku u Evropsku uniju (EU) već će od nje očekivati da ispuni iste uslove koje je morala i sama ispuniti, izjavila je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Ona je uoči posjete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Zagrebu napomenula da ima nekoliko pitanja "koja bi se mogla pomaći" na ovom sastanku, a jedno od njih je i slučaj Veljka Marića, državljanina Hrvatske osuđenog u Beogradu 2011. godine zbog zločina nad srpskim civilima.

- Ovo je humanitarno pitanje i nadam se da bi tu moglo biti nekih pomaka. Nama je važna tema i identifikovanje svih nestalih, gdje je većina hrvatskih državljana, a relativno mali broj srpskih - rekla je Pusićeva za TV "N1".

Ona smatra da bi Dačić mogao doći "s prijedlogom ili pristankom na prijedloge Hrvatske, kako bi napokon završili taj dio".

- Moguće je da će Ivica Dačić doći s takvim prijedlogom, u slučaju da postoji neki srpski državljanin koji je u sličnoj situaciji, kao Marić. Ne vidim razlog zašto Vlada ne bi pristala na razmjenu zatvorenika - ocijenila je Pusićeva.

Državljanin Hrvatske Veljko Marić osuđen je pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 2011. godine na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog zločina nad srpskim civilima, počinjenih za tokom sukoba 1990-tih godina u Hrvatskoj.

Hrvatska smatra spornim to što je Srbija osudila hrvatskog državljanina za ubistvo drugog hrvatskog državljanina (srpske nacionalnosti), koje se dogodilo na teritoriji Hrvatske.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.