REGION

DALMACIJA TRAŽI SEZONCE Sobarice, kuhari, recepcionari, prodavači... javite se

Prošle godine preko oglasa na Zavodu, tražili 1.973 sezonca

Autor:(A. Vr.)

11.3.2015

Prošle je godine na sezonskim poslovima, preko splitskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), angažirano gotovo 8.000 nezaposlenih osoba, a u nadolazećoj turističkoj sezoni bit će ih vjerovatno i mnogo više, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, samo tokom prva dva ovogodišnja mjeseca poslodavci su, preko oglasa na Zavodu, tražili 1.973 sezonca, što je čak za 49 posto više nego u istom lanjskom razdoblju kad ih je bilo - 1.318.

- Riječ je o radnim mjestima, odnosno zanimanjima koja se, inače, najviše zapošljavaju u sezoni, a to su sobarice, kuhari, recepcionari, prodavači te ostale struke iz turističko-ugostiteljske djelatnosti, odnosno djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane - objašnjava Žana Gusić, predstojnica HZZ-ova područnog ureda.

Veće hotelske kuće traže i druga uslužna zanimanja, poput kozmetičara, pedikera i frizera, a kao novitet zamijetili smo potražnju za maserom, odnosno maserkom na plaži koju putem HZZ-a oglašavaju uglavnom hoteli na Makarskoj rivijeri.

- Takva je usluga sastavni dio ponude brojnih svjetskih resorta. Naši hotelijeri unapređuju svake sezone svoju ponudu i mnogi se danas mogu svrstati uz sam bok velikim svjetskim hotelskim lancima, od kojih su pojedini već i dulje vrijeme na našim prostorima - kaže Gusić.

U svakom slučaju, najviše radnih mjesta sada oglašava hotelski lanac “Sunčani Hvar” - više od 300 među kojima je samo 70 rezervirano za konobare. U “Svpetrvs hotelima” posao će ove sezone naći barem 239 (broj sada oglašenih radnih mjesta na Zavodu) nezaposlenih, a priliku za zapošljavanje na južnoj strani Brača, u bolskim hotelima “Zlatni rat”, dobit će, također, više od 200 osoba koje su u potrazi za poslom.

Među većim oglašivačima sezonskih radnih mjesta spomenimo još hotele “Podgora” i “Baška Voda”, tvrtku “Modra špilja”... Spomenimo i to kako je velik broj poslodavaca, poput “Le Meridien Lava” ili “Radison Blu Resorta”, tokom januara i februara preko Zavoda organizirao susrete s nezaposlenim osobama koje apliciraju na sezonska radna mjesta.

Broj oglašenih sezonskih mjesta:

"Sunčani Hvar" - 306

"Svpetrvs hoteli" - 239

"Zlatni rat" - 212

Hoteli "Podgora" - 99

Hoteli "Baška Voda" - 98

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.