REGION

UPOZORENJE Čitavom crnogorskom primorju prijete klizišta!

Profesor na Građevinskom fakultetu u Podgorici Zvonko Tomanović tvrdi

Autor:(A. Vr.)

11.3.2015

Profesor na Građevinskom fakultetu u Podgorici Zvonko Tomanović upozorio je da čitavo crnogorsko primorje ima problema s klizištima i da se uslijed kvašenja i sušenja terena pomjeranje tla može pojaviti na skoro svakoj točki od Herceg Novog do Ulcinja.

Tomanović smatra da najnovije klizište u Markovićima kod Budve nakon sanacije neće biti kritično u nekom doglednom periodu, ali da se problemi prije mogu očekivati na nekoj drugoj lokaciji.

"Od Stanišića do Markovića teren je uvjetno stabilan. Tu je i ranije bilo klizišta i, iako nije najpovoljniji, na tom terenu se, ipak, moglo graditi. Što se tiče stabilnosti, ne isključuje se mogućnost novog klizišta, ali sada nema naznaka za to", ocijenio je Tomanović u izjavi dnevniku "Dan", prenosi Tanjug.

Objasnio je da se stijene godinama suše i kvase, što dovodi do njihove degradacije, dodajući da su jedan faktor vrijeme, a drugi podzemne vode.

"Očekivano je da se klizište javi negdje drugdje, a ne u Markovićima, jer je tu nestalo ono što je bilo problematično", naveo je Tomanović.

Njegov kolega Mićko Radulović kaže da je početak klizanja izazvan naglim podizanjem razine podzemnih voda, hidrostatičkim pritiscima, odnosno zasićenjem padine vodom i promjenom primarnog naponskog stanja.

Radulović, također, smatra da je potrebno izvršiti regulirani prihvat površinskih i podzemnih voda, koje istječu na kontaktu nepropusnih sedimenata klisa i krečnjaka, da bi se omogućilo spašavanje nestabilne padine.

Pogledajte šta je klizište uradilo na magistralnom putu Budva - Ulcinj:

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.