REGION

SRCE DA VAM POCIJEPA Jučer u Beogradu tešku borbu za život izgubio Strahinja (8)!

Rapidni tumor ugrožavao životne funkcije

(N. K.)

13.3.2015

Strahinja Matović (8) iz Beograda u Srbiji preminuo je jučer poslije tri godine borbe s opakim tumorom mozga. Posljednjih godinu dana mali junak koristio je ulje od kanabisa, od koga su mu svi rezultati analiza bili bolji, a tumor je prestao da napreduje.

– Prije dvije godine dijagnostifikovan mu je tumor korijena moždanog stabla. Zbog nepristupačnosti, tumor je bio neoperabilan, a prognoze ljekara pesimistične. Probali smo čak da ga liječimo i u inostranstvu, ali je jedina varijanta koja je bila moguća – zračenje, koje nije donijelo rezultate – rekao je Strahinjin otac Stevan u septembru prošle godine.

Dok je mališanu rapidni tumor ugrožavao životne funkcije, njegovi roditelji čuli su za simpozijum Ricka Simpsona u Sloveniji, poslije kojeg je Strahinja počeo da uzima ulje od kanabisa.

– Ubrzo je ustao iz kreveta, gdje je bio prikovan za aparat i osjećao se mnogo bolje, iako su nam prije toga rekli da bi svakog trenutka mogli da mu stanu srce ili pluća. Međutim, svaka nova doza ulja od kanabisa podrazumijevala je put u inostranstvo, jer je kod nas ulje ilegalno, a ta putovanja predstavljaju veliki trošak. Stalno nam je glava u torbi, jer to ne bismo smjeli ni da unosimo u Srbiju, ali to je jedina šansa za Strahinju – objašnjavao je muke kroz koje prolaze Stevan Matović.

Strahinja je sa samo osam godina shvatio da je ulje lijek i znao o pravilnoj ishrani koje je morao da se pridržava više od mnogo starijih, piše telegraf.rs.

– Jeste da je ulje malo gorko, ali ako je za tvoje dobro, onda moraš da piješ. Kad porastem bit ću narednik svih restorana u Srbiji i reći ću “samo makrobiotika”, bude li neko spremio meso odmah ga otpuštam! Nikako bijelo brašno, nikako meso, ništa, ništa, ni šećer ni slatkiši… Samo riba i povrće. Ne jedite mliječne proizvode i ne pijte gazirano. A ono što je na prvom mjestu: nikad ne kupujte užinu u školi! – poručio je Strahinja u toku svoje borbe za život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.