REGION

Šešelj traži vanredne izbore: Srbija nema šta da traži u EU

Skup pred oko 6.000 pristalica u Novom Sadu

Srna

13.3.2015

Haaški optuženik i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je večeras u Novom Sadu da je SRS krenula u akciju da iznudi vanredne parlamentarne izbore u Srbiji u toku ove godine.

Šešelj je rekao da je cilj vanrednih parlementarnih izbora u Srbiji rušenje Vlade Srbije, "čiji premijer Aleksandar Vučić i njeni članovi vlast temelje na svakodnevnom obmanjivanju naroda", a najnovija obmana je posao vezan za prodaju smederevske željezare "Sartid" američkom "Esmarku".

On je rekao da u Vojvodini odmah moraju biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, jer je vlast pokrajinskog premijera Bojana Pajtića i njegove Demokratske stranke, prema njegovim riječima, nelegalna i nelegitimna.

Lider radikala je ocijenio da Srbija nema šta da traži u EU, čija su većina članica "tradicionalni srpski neprijatelji koji Srbiji ne žele ništa dobro, osim da je dovedu na prosjački štap, a većinu njenih građana na prag opstanka".

"Temelj radikalske ekonomske politike, kad osvojimo vlast, će biti oslanjanje na vlastite snage, dizanje iz pepela gotovo uništene industrijske proizvodnje i dizanje s kolena ojađenog srpskog seljaka", naveo je Šešelj na skupu SRS-a u novosadskom "Spensu".

On je ocijenio da je Rusija jedini izlaz iz ekonomskog ćorsokaka u kom se nalazi Srbija od kad je počela proces pristupanja EU.

"Moramo se učlaniti u sve saveze koje je inicirala i osnovala Rusija. Ukoliko imamo povlašten položaj kod Rusije, kao što ga ima Belorusija, onda ćemo kao država imati niz povoljnosti. Rusku robu od značaja za Srbiju moći ćemo tad dobijati po povoljnim uslovima i po duplo jeftinijim cenama od onih u EU ili bilo gde drugo na svetu", rekao je Šešelj.

Na tribini su još govorili predsjednik SRS iz Republike Srpske Dragan Đurđević, potpredsjednik SRS-a Milorad Mirčić, kao i visoki stranački funkcioneri Zoran Krasić, Vjerica Radeta, Đurađ Jakšić i Dobroslav Dobrić.

U Velikoj dvorani "Spensa", prema procjenama novinara, okupilo se više od 6.000 pristalica SRS-a i njenog lidera.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.