REGION

PODVIG DOKTORA Kardiolozi morali da porode majku Sabahetu da bi njoj i bebi spasili život

Dobili svoju prvu bebu

(N. K.)

25.3.2015

Institut „Dedinje“ u Srbiji sticanjem okolnosti je postao i porodilište, jer je na operacionom stolu prijevremeno rođena beba čijoj majci su doktori poslije porođaja spasili život hitnom operacijom aorte.

Djevojčica teška svega 1.680 grama i duga samo 41 centimetar rođena je carskim rezom u 32. sedmici i odmah je prebačena u Institut za neonatologiju.

Na tom operacionom stolu kardiolozi ove ustanove godinama se bore za živote mnogih pacijenata, ali su ovaj put dobili nevjerovatan zadatak: da spasu dva života odjednom.

I uspjeli su u tome.

Sabaheta Salkanović (29) iz Prijepolja tog dana je hitno dovezena u Institut za kardiovaskularne bolesti s dijagnozom pucanja gornjeg dijela aorte.

Ovu dijagnozu postavio je dr Mustafa Đurđević iz Prijepolja, koji se ranije, igrom slučaja, obučavao u Institutu „Dedinje“.

Tim kardiohirurga koji je predvodio dr Predrag Milojević i tim anesteziologa na čijem je čelu bio dr Milomir Jović obaviješteni su da trudnica s tom dijagnozom putuje ka Beogradu.

Hitno su zatražili pomoć odjeljenja ginekologije KBC „Dragiša Mišović“.

Ekipa akušera s instrumentima za prijevremeni porođaj odmah je stigla u Institut.

Kardiohirurg Predrag Milojević kaže da su akušeri prvo porodili majku i s bebom izašli iz operacione sale, a odmah potom nastupio je spreman tim kardiohirurga.

- Morali smo da žurimo jer je pucanje uzlaznog dijela aorte urgentno stanje koje zahtijeva hitnu operaciju. U suprotnom, najčešće završava smrću. S obzirom na to da je žena bila u 32. sedmici trudnoće, bilo je jasno da je slučaj rizičan i vrlo specifičan. Po nekim statistikama, polovina pacijenata s ovom dijagnozom i ne stigne do bolnice, a većina ih umre u prvih 24 sata - objašnjava dr Milojević za Blic.

Oba doktorska tima ušla su u operacionu salu oko 20 sati, a kardiohirurzi su je napustili dva sata poslije ponoći, nakon uspješne operacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.