REGION

Dačić: Vlada će tek odlučiti o Šešeljevom hapšenju

Potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar vanjskih poslova

Fena

31.3.2015

Potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio danas kako će vlada tek odlučivati hoće li uhapsiti hašakog optuženika Vojislava Šešelja ukoliko se on ogluši o zahtjev Haškog suda da se vrati u pritvor u Holandiji.

Dačić je podsjetio kako je Šešeljevo puštanje na slobodu bila stvar njegovog ličnog dogovora s haškim sudom, bez konsultacija sa srbijanskom vladom.

Prema njegovim riječima, ukoliko je u odluci Haga da se Šešelj vrati u pritvor "postojala nekakva namjera", onda je ona uperena ka političkoj destabilizaciji srbijanske vlade.

- Vlada Srbije je politički stabilna i ima svoj reformski put, svoje jasno zacrtane ciljeve u odnosu na EU, na regiju i na Rusiju, istaknuo je šef srbijanske diplomacije gostujući na TV B92.

- Ovim se Srbija direktno uvlači u odluke u kojima apsolutno nije sudjelovala, kazao je potpredsjednik vlade.

Govoreći o odnosu EU prema Srbiji, kada je riječ o sankcijama prema Rusiji, Dačić je rekao da u ovom trenutku ne postoji nikakav pravni mehanizam koji bi Srbiju natjerao da uvede sankcije Rusiji i ukazao da ne postoji nikakav pritisak na Srbiju da promjeni stav, pogotovo što je trenutno predsjedavajuća OESS-a, prenosi Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.