REGION

Boban Pop Kostić osuđen na dvije godine zatvora za ratni zločin u logoru Luka u Brčkom

Sud u Beogradu presudio za ratni zločin u Brčkom

S. Zahirović

2.4.2015

Boban Pop Kostić (50 ) je pred srbijanskim pravosuđem prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora zbog ratnog zločina koji je počinio u maju 1992. godine u zloglasnom logoru "Luka" u Brčkom.

Kostić je do rata živio u Brčkom, tokom rata je bio pripadnik Prve posavske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, a nakon rata je pobjegao u Srbiju gdje je dobio državljanstvo i nastanio se u Leskovcu.

- Kostiću, kojeg  je 2013.godine Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo za mučenje, nečovječno postupanje i druge krivičnopravne radnje izvršene prema jednom civilu u logoru "Luka" u Brčkom u maju 1992. godine, Viši sud u Beogradu izrekao je kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. Presuda je rezultat uspješne međunarodne saradnje pravosudnih organa  Brčko distrikta BiH  i Republike Srbije, koja je realizirana ustupanjem i preuzimanjem krivičnog gonjenja prema optuženom državljaninu Srbije- navodi se u saopćenju iz brčanskog Tužilaštva koje potpisuje glavni tužilac Zekerija Mujkanović.

Prema navodima optužnice, Kostić je u pomenutom logoru vršio mučenje, nečovječno postupanje i nanosio velike patnje te povređivao tjelesni integritet i zdravlje civilnog stanovništva te vršio fizičko i psihičko zlostavljanje.

Tako je 10. maja 1992. godine zatočeno civilno lice B.M., kojeg je od ranije poznavao, odveo u kancelariju gdje su bili ostali srpski vojnici, gdje ga je primorao da na komadu papira napiše svoje ime i kada hoće da ga ubiju, nakon čega ga je počeo udarati desnom pesnicom, na kojoj je bio metalni bokser, u predjelu lica i glave i pitati ga za njegovu suprugu i rođake O.F., A. i O., dok je u lijevoj ruci držao nož, na koji način je povrijedio fizički integritet B.M. nanoseći mu velike psihičke i fizičke patnje, bol i strah.

Presuda Kostiću nije pravosnažna s obzirom na to da optuženi, njegov branilac i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, koje nakon preuzimanja krivičnog gonjenja od Tužilaštva Brčko distrikta BiH zastupa optužnicu u ovom predmetu, mogu izjaviti žalbu na ovu odluku Apelacionom sudu u Beogradu. 

Kostić pominjan i u Haškom tribunalu

Pop Kostić se pominje i u optužnici protiv Ranka Češića, koji je pred Tribunalom u Hagu osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Brčkom. U tačkama 9. i 10 te optužnice navodi se  da su  12. ili 13. maja 1992., u glavnom hangaru u logoru Luka, Ranko Češić i Slobodan Pop Kostić pretukli  zatočenog Muslimana Nihada Jašarevića drvenom palicom na kojoj se nalazio olovni cilindar i tako ga ubili. Ovaj slučaj nije obuhvaćen aktualnom optužnicom i presudom.
    
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.