REGION

NOVA AFERA Tri političara uzela po 210.000 eura mita od bivšeg člana Uprave Hypo banke

Istraga u Austriji

(N. K.)

3.4.2015

Trojica hrvatskih političara primili su svaki po 210.000 eura od nekadašnjeg člana uprave Hypo Alpe Adria banke iz Klagenfurta Josefa Kirchera, kako bi se založili za prenamjenu zemljišta na otoku Pagu.

Objavili su to austrijski mediji, pozivajući se na informacije državnog odvjetništva u Klagenfurtu o novim optužnicama vezanima uz aferu Hypo i nekadašnje šefove te banke, koje su već podignute ili čije se podizanje ubrzo očekuje.

- Kircher je 2007. godine trojici hrvatskih političara navodno isplatio po 210.000 eura kako bi se zemljište banke, pašnjak na otoku Pagu, prenamijenio u građevinsko zemljište - što se i dogodilo - piše ugledni austrijski časopis Profil, pozivajući se na informacije spomenutog tužiteljstva.

Isplate su obavljene, nastavljaju, preko kompanije kćerke Hypo banke, Monarola Invest Anstalt iz Lihtenštajna. Prema tvrdnjama tužiteljstva u Klagenfurtu, kako prenosi Profil, za ovaj projekt u Hrvatskoj ukupno je isplaćeno 1,7 miliona eura preko fiktivnih faktura.

Osim trojice neimenovanih hrvatskih političara, po 250.000 eura dobila su i dvojica poduzetnika iz Austrije, dok je Kircher sebi prigrabio 550.000 eura. Kircherov advokat Richard Soyer negirao je da je njegov klijent povezan s malverzacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.