REGION

Novcem od prodaje opljačkanih ikona sa Kosova finansirao se terorizam

Ilegalno tržište umjetnina

Onasa

6.4.2015

Dio ikona opljačkanih iz 35 hramova Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji u martu 2004. godine prodat je na ilegalnom tržištu, pišu danas Večernje novosti.

Dio novca koji je zarađen od ovih kriminalnih radnji, korišten je, kako navodi list i za finansiranje terorizma.

Ove podatke saopštio je italijanski oficir pri Kancelariji za obavještajnu vezu Komiteta za kontrolu carinskih propisa u Svjetskoj carinskoj organizaciji Ćilufo Gaspare na sjednici ovog tijela u Briselu.

Povod za tu sjednicu svjetskih carinika bila je operacija "Odisej", koja je krajem marta vođena protiv krijumčara umjetnina i kulturnog blaga u 43 zemlje svijeta, a u ovoj tajnoj operaciji učestvovala je i Uprava carina Srbije.

Posljednjih godina, zbog nestabilne političke situacije i ratova na Bliskom istoku i istočnoj Evropi pojačane su krađe i krijumčarenje umjetnina i antikviteta, a taj proces prati i povećana tražnja, ali i sve veće ciene na ilegalnom tržištu kulturnog blaga u zemljama zapadne Evrope, objasnila je načelnik Odjeljenja za carinske istrage Srbije Branka Knežević.

Srpska carina sarađuje sa Evropolom, Interpolom i UNESCO, koji su joj upravo poslali informacije o pojačanom krijumčarenju kulturnog blaga iz Iraka i Sirije, ali i sa Kipra, iz Litvanije i Rusije.

Kao primjer zaplijene realizovane tokom akcije "Odisej" na teritoriji Srbije, pomoćnik direktora Uprave carine Ognjen Pantelić navodi primjer skupocjenog antičkog ćupa otkrivenog na graničnom prelazu Horgoš, koji je otkriven kod jednog bugarskog državljanina.

Jedan Bugarin nedavno je uhvaćen kako tajno prenosi preko našeg prelaza ka Evropi dvije ikone u duborezu, čija je vrijednost na ilegalnom tržištu 5.000 eura.

Carnici su nedavno na graničnom prelazu Batrovci, u "Opelu" kojim je putovao bugarski bračni par, zaplijenili oko 50 predmeta za koje se sumnja da imaju antikvitetnu vrijednost.

Za nepune tri godine srpski carinici imali su 24 zaplijene krijumčarenih umjetnina velike vrijednosti.

Carinici su kod švercera, između ostalog, pronašli i Jevanđelje iz 1899 godine, Bibliju staru četvrt vijeka, 78 arheoloških predmeta iz iskopina kod Požarevca, dvije violine iz 19. vijeka i jednu Haringovu umjetničku figuru, čija je vrijednost između 30.000 i 50.000 eura.

Najviše otkrivenih i zaplenjenih krijumčarenih umjetničkih djela i antikviteta bilo je na graničnom prelazu Horgoš kod Subotice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.