UŽAS U HRVATSKOJ Majka prisiljava maloljetne kćerke na prostituciju, mještani to samo ignorisali

Horor priča iz Varaždina

(A. Vr.)
06.04.2015 12:13

Gnusan čin majke koja je podvodila dvije maloljetne kćeri i u cilju zarade pronalazila muške osobe za navedeno kazneno djelo odjeknulo je Hrvatskom. U medijima su se pojavile informacije da je o cijelom slučaju znao i tamošnji Centar za socijalnu zaštitu Varaždin te susjedi i mještani dotične.

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih Index.hr su rekli da su upoznati sa slučajem i istaknuli su kako su od Centra za socijalnu skrb u Varaždinu zatražili svu dokumentaciju te da će provesti upravni nadzor nad Centrom.

Međutim, direktor centra Siniša Česi u razgovoru za Index rekao je kako nisu imali saznanja o tom slučaju sve do januara  ove godine.

"Mi smo istog trena kad smo saznali za ovakvo kazneno djelo podvođenja maloljetnica, podnijeli prijavu na policiji i od tada je sve krenulo. Zapravo smo mi pokrenuli da se provede istraga", rekao je Česi.

Dodao je kako su nakon pokretanja istrage smjestili dvoje maloljetne djece iz te porodice u udomiteljske porodice.

"Od nas se očekuje da čitamo misli, nije nam palo na pamet da bi se tako nešto događalo u porodici. Ti mještani koji tvrde da su sa svim bili upoznati, zašto od njih nitko to nije prijavio. Mi smo tražili izvješćtaj od škole i pedijatra i nigdje nije bilo riječi o tome. Trebala je osnovna škola znati, no ako im se dijete nije povjerilo zapravo je teško znati i osuđivati. No i dalje ne mogu vjerovati ako je netko znao da nije to prijavio. Mi imamo svoj protokol postupanja u takvim situacijama i sve smo napravili po protokolu", rekao je Česi.

U školi nam pak ništa nisu mogli reći jer su u pitanju maloljetne osobe i upozorili nas na zaštitu osobnih podataka.

Podsjetimo, prijava je rezultirala istragom ŽDO Varaždin i istražnim zatvorom za majku, 49-godišnjakinju zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela te još petorici muškaraca zbog opasnosti od uticaja na svjedoke.

Varaždinsko Županijsko državno tužilaštvo provelo je prva ispitivanja osumnjičenika i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv jedanaestero hrvatskih državljana (1965., 1944., 1942., 1956., 1962., 1953., 1947., 1944., 1967., 1945. i 1951.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta te kaznenih djela prostitucije, spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od 15 godina i spolnog odnošaja bez pristanka.

"Postoji osnovana sumnja da je 49-godišnjakinja, koristeći svoj roditeljski autoritet i teške porodične prilike od 1999. do 2009. godine, počinila navedena kaznena djela na štetu svojih dviju maloljetnih kćeri odnosno da je u cilju zarade pronalazila muške osobe za navedena kaznena djela. Osnovano se sumnja da je s djelima nastavila i kada je jedna od kćeri postala punoljetna. Postoji osnovana sumnja da su desetorica muškaraca u većem broju slučajeva počinili spomenuta kaznena djela iako su znali da su one mlađe od 15 godina odnosno da ih majka na ta djela prisiljava radi zarade zbog teškog materijalnog stanja", stoji u saopćenju ŽDO.

 

NA VRH