REGION

Nakon skoro pet decenija muslimani u Sloveniji dobit će džamiju

Projekt gradnje Islamskog kulturnog centra

Fena

6.4.2015


Gradnja ljubljanskog Islamskog kulturnog centra, za koji je ideja pokrenuta 1969. godine, počet će tokom tekućeg mjeseca. 

Centar će biti izgrađen u središnjem dijelu grada, a zauzimat će površinu od oko 13.000 kvadratnih metara, a u kompleks će biti uvrštena džamija, obrazovni centar, stambeni prostori, sportska sala, restoran te drugi popratni objekti. 

Projekt gradnje Islamskog kulturnog centra prezentiran je danas u Sarajevu, a istaknuto je da će slovenski muslimani nakon 46 godina dobiti džamiju. 

Sekretar Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porić kazao je novinarima da je centar ove vrste potreban Ljubljani s obzirom na veliki broj muslimana, koji se povećava. 

Podsjetio je da prema popisu iz 2002. godine u Sloveniji živi oko 50.000 muslimana. 

- Više se ne provode takve vrste popisa, ali po našim podacima u Sloveniji trenutno živi oko 100.000 muslimana, od toga u Ljubljani 40 posto - kazao je Porić. 

Naglasio je da će to biti prvi islamski centar, ali druga džamija s obzirom da su prvu izgradili bošnjački vojnici u Prvom svjetskom ratu, ali koja je nakon rata srušena. 

Porić smatra da bi izgradnja tog centra mogla koštati oko 35 miliona eura, a kazao je da je dosad potrošeno oko osam miliona eura, na kupovinu parcele i na dozvole. 

Naglasio je da izgradnju pomaže Katar. 

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković je rekao da je izgradnja Islamskog kulturnog centra dokaz zajedništva i poštivanja različitosti. 

Podsjetio je da je na početku projekt nailazio na brojne probleme. 

- Prije osam godina bilo je čak pitanje da se sprema referendum u Sloveniji protiv gradnje džamije, prošle godine na zadnjoj sjednici kad se potvrđivao zadnji papir za gradnju džamije nijedan gradski savjetnik nije bio protiv, to je ta promjena u razmišljanju - potcrtao je Janković. 

Naglasio je da je prvobitna ideja bila izgradnja na marginama grada, ali da je i sam tražio da se izgradi u centru Ljubljane. 

Istakao je da izgradnju džamije, Islamskog kulturnog centra, očekuje s velikim veseljem i ponosom. 

Smatra da bi do sljedeće godine trebala biti završena najmanje prva faza izgradnje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.