REGION

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović osniva novu stranku

Potvrđeno u emisiji N1

Redakcija

7.4.2015

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović potvrdio je u emisiji Novi dan na TV N1 da osniva stranku, a govorio je i o aktuelnim političkim i društvenim pitanjima, kao što su rastuće tenzije u odnosima Hrvatske i Srbije, potezi Vlade Zorana Milanovića u posljednjoj godini mandata i protest "šatoraša" u centru Zagreba.

"Tačno je da osnivam stranku lijevog centra. To će biti stranka mlađih ljudi, ali ime neka još ostane tajna. Osnivačka skupština će biti sredinom maja. Temeljne odrednice će biti to što Hrvatska nije učinila reforme, a probleme koje imamo ne možemo rješavati na način na koji smo to dosad činili. Uz mene su ljudi koji su etablirani u struci i oni sa svježim idejama. Neki jesu u strankama, a sada vide da im je taj prostor skučen", kazao je Josipović.

Bivši predsjednik objasnio je i zašto svoje političko djelovanje nije htio da nastavi u SDP-u.

"Nije bilo spremnosti za moje reforme, i sada tražim drugi lijevi, lijevo-centristički put. Praksa je pokazala da u našim institucijama ima mnogo problema, na primjer, sporost sudskih sporova i nerazumni propisi koji usporavaju privredu, kao i sporost u reakciji na krizu", kazao je Josipović i dodao:

"Moja stranka i stranke koje će se okupiti u koaliciju bit će uteg na lijevoj strani", rekao je Ivo Josipović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.