REGION

HRVATSKA Bandić izlazi iz istražnog zatvora

Nakon proširenja istrage u slučaju Agram

Autor:Fena

9.4.2015

Ustavni sud Republike Hrvatske ukinuo je danas istražni zatvor zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, koji je u Remetinec vraćen 10. marta, nakon proširenja istrage u slučaju Agram.

Usvajajući Bandićevu ustavnu tužbu Ustavni je sud ukinuo tri rješenja zagrebačkog Županijskog suda donesena u martu ove godine.

Uskok je u srijedu zatražio da Bandić i dalje ostane 'iza rešetaka', a sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je odgodio ročište na kojem je trebao odlučivati o tom prijedlogu upravo nakon informacije da je Ustavni sud odlučio o Bandićevoj ustavnoj tužbi.

U aferi Agram Bandić je isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama
oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. No, zagrebački je sud tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.