REGION

UHAPŠENO 16 OSOBA, KRALI IDENTITETE I OSNIVALI FIRME Ukrali i identitet brata premijera Srbije

Dvije godine dostavljali lažne poreske prijave

Fena

10.4.2015

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je 16 osoba uhapšeno, da se za još dvije intenzivno se traga, a svi oni su osumnjičeni da su krađom identiteta osnovali sedam "fantomskih poduzeća", koja su služila za pranje novca.

Na konferenciji za novinare, Stefanović je rekao da je tih 16 osoba iz Novog Sada, Beograda i Jagodine, da je jedan iz Budve i ima dvojno državljanstvo, a da je među njima i bivša radnica Porezne uprave Snežana Jezdić.

Protiv nje je podnijeta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja.

Oni su osumnjičeni, naveo je Stefanović, za krivična djela zloupotreba položaja odgovorne osobe i pranje novca, kao i da su oštetili proračun Srbije, te nanijeli štetu građanima čiji su identitet zloupotrijebili, a među oštećenima je i Andrej Vučić, brata premijera Srbije.

Ministar je rekao da su svi osumnjičeni obuhvaćeni istražnim postupkom.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni su na osnovu falsificiranih ličnih karata i krađom identiteta osnovali i zastupali sedam fantomskih poduzeća, a za ostvarivanje prava za neosnovani povrat PDV-a koristili su dva privredna društva.

"Oni su tokom 2009. i 2010. dostavili lažne porezne prijave, na osnovu kojih su zahtijevali povrat 23,3 milijuna dinara na ime PDV-a, odnosno oko 300.000 eura", rekao je Stefanović i dodao da su koristeći druge firme  taj novac pretvarali u devizna sredstva, koja su iskoristili za plaćanje fiktivnih obveza prema pravnim osobama s teritorija Kine.

Oni su prevedeni u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, za koju Stefanović navodi da je trajala nekoliko mjeseci.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.