REGION

PREMIJER SRBIJE U VAŠINGTONU Bajden zove Vučića jer SAD želi izbaciti Rusiju s Balkana

Analiza srbijanskih medija

(Am. K.)

12.4.2015

Strah Amerike od pojačanog ruskog uticaja u Srbiji i na Balkanu osnovni je razlog za iznenadni poziv Džo Bajdena (Joe Biden), potpredsjednika SAD-a, Aleksandru Vučiću, srbijanskom premijeru, da posjeti Bijelu kuću, piše Blic, pozivajući se na zapadne diplomatske izvore.

Diplomatska praksa

Međudržavne posjete Vašingtonu se, po tamošnjoj diplomatskoj praksi planiraju obično šest mjeseci do godinu unaprijed, osim u slučaju nekih vanrednih okolnosti.

Bajdenov poziv, koji je ambasador Majkl Kirbi (Michael Kirby) prenio u četvrtak 9. aprila, predviđa da Vučić bude u Americi tokom maja, najkasnije početkom juna.

Odlazak premijera u Bijelu kuću pominje se već neko vrijeme i svakako bi se u jednom trenutku dogodio, ali neposredan okidač za ubrzanje su odluke Beograda, odnosno predsjednika Tomislava Nikolića da on i Vojska Srbije učestvuju na paradi koju ruski predsjednik Vladimir Putin organizuje 9. maja u Moskvi.

Amerikanci su i do sada izražavali ozbiljnu zabrinutost zbog, kako smatraju, pojačanog uticaja Rusije u Srbiji i regionu.

Državni sekretar SAD Džon Keri (John Kerry) tako je nedavno ocijenio da se Srbija nalazi "na liniji vatre” između Zapada i Rusije, dok je senator Kris Marfi (Chris Murphy) izjavio da će Amerika "učiniti sve da izbaci Rusiju s Balkana”.

Odnosi Beograda i Moskve će zbog svega ovoga biti na vrhu agende razgovora Vučića i Bajdena.

Jača saradnja

S druge strane, Amerikanci su i te kako zadovoljni što se Srbija okreće i njima u potrazi za alternativama za Južni tok, o čemu su srbijanski premijer i potpredsjednik SAD već razgovarali, kao i zbog jačanja saradnje Beograda i NATO preko Akcionog plana za partnerstvo (IPAP).

Također, među temama razgovora Vučića i Bajdena bit će Kosovo, odnosno primjena Briselskog sporazuma, ali i želja Srbije da američke kompanije pojačaju investicije.

Najava poboljšanja odnosa

Odlazak Vučića u Vašington je izuzetno dobra vijest, jer odnosi dvije zemlje do sada nisu bili adekvatni, kazala je za "Blic” direktorica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Kako objašnjava, Bajdenov poziv je rezultat višemjesečnih pregovora o formi i trenutku u kome će se dogoditi, a poklapa se s nizom događaja, kao što su akcioni plan sa NATO i najava bolje ekonomske saradnje Srbije i SAD, a svakako će biti riječi i o Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.