REGION

OBJAVLJEN SNIMAK NAPADAČA NA KUMANOVO Evo kako izgleda najopasnija banda na Balkanu!

Spremali krvoproliće

Mi. K./N. K.

10.5.2015

17:15 Na press konferenciji makedonski premijer Nikola Gruevski rekao je da je u Kumanovu eliminirana najopasnija teroristička grupa u Evropi koja je ranije djelovala i na Bliskom Istoku.

17:00 Na svom YouTube kanalu makedonska policija objavila je snimak na kojoj "poziraju" uhapšeni teroristi. Iako su im lica zamagljena, čak i kroz maglu lako je uočiti da su ekstremisti imali poprilično tešku noć.

15:30- Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović navela je u telegramu saučešća premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom da teroristički napad u Kumanovu opominje da je terorizam prijetnja za sve zemlje regiona, te da je neophodno djelovati odlučno da bi se uspješno izborili a bezbjednosnim izazovima.

zeljka-cvijanovic1-587861251

- Sa tugom sam primila vijest o terorističkom napadu u Kumanovu u kojem su tragično stradali pripadnici MUP-a Makedonije - navodi Cvijanovićeva, koja je uputila izraze najdubljeg saučešća.

Ona ističe da su građani Republike Srpske duboko potrešeni ovim brutalnim terorističkim činom i da u potpunosti saosjećaju s porodicama poginulih i narodom Makedonije.

15:24 - Makedonski general u penziji: Policajce izložili "kao živo meso"

General Armije Makedonije u penziji Ilija Nikolovski, koji je u međuetničkom konfliktu u Makedoniji 2001. godine komandovao Drugim armijskim korpusom, izjavio je danas da je moguće da je neko namjerno izazvao incident u Kumanovu agažovanjem plaćenika.

On je rekao da ne želi ni da pomisli da je neko "provalio" policijsku akciju, ali da broj žrtava pokazuje da je "neko policajce izložio kao živo meso".

15:19 - Kotevski: Uhapšene vođe terorista sa Kosova

Plan naurožane terorističke grupe bio je napad na nekoliko državnih i civilnih ciljeva, rekla su u priznanju privedena lica a potvrdio portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski.

kumanovo-6

Kotevski je potvrdio da je policijskom akcijom eliminisana jedna ond najopasnijih terorističkih grupa na Balkanu, prenosi portal mkd.mk. 

Kotevski je potvrdio da su u ovoj akciji uhapšena trojica od pet lidera terorističkih grupa, i to građani Kosova.

15:10 - Bilans žrtava: Poginulo osam policajaca, ranjeno 37

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski saopštio je da je poginulo osam policajaca, a da je 37 povređeno.

Ubijeno je 14 terorista, prenosi Reuters.

15:08- Crnogorski predsjednik Filip Vujanović uputio je saučešće makedonskom kolegi Đorđu Ivanovu povodom tragičnih događaja u Kumanovu.

14:59 - Formiran krizni štab, škole zatvorene u ponedeljak

Skupština opština Kumanovo donijela je odluku o otvaranju nekoliko prihvatnih centara za građane koji su napustili svoje domove ili su evakuisani zbog oružanih sukoba policije sa terorističkom grupom.

Formiran je krizni štab, a odlučeno je i da sutra ne rade osnovne i srednje škole, javljaju makedonski mediji.

kumanovo

Opština je izdvojila dva miliona denara za nabavku vode, hrane i higijenskih sredstava.

Tačan broj građana koji su napustili svoje domove nije poznat, ali u naselju u kojem se odvijala policijska akcija živi oko 6.000 stanovnika.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski apelovao je na građane da se ne dijele po etničkoj liniji, navodeći da je Kumanovo multietnički grad.

14:43 - Policija uništila automobil bombu u Divljem naselju

Makedonska policija je tokom antiterorističke akcije u kumanovskom Divljem naselju uništila automobil-bombu, koji je bio pun razornog eksploziva, javljaju makedonski mediji, pozivajući se na izvore iz bezbjednosnih službi.

kumanovo-100

Isti izvor navodi da je plan terorista bio izvođenje akcije sa što više ljudskih žrtava sa ciljem izazivanje panike i destabilizacije države.

Imajući u vidu da je juče u Skoplju bilo planirano održavanje maratona i da je nedjelja u Kumanovu "pazarni dan" bilo je opravdano dejstvo sigurnosnih snaga na razbijanju ove terorističke grupe, prenose makedonski mediji.

14:29 - Akcija pri kraju, više se ne čuju pucnji u Kumanovu

U Kumanovu se u posljednjih nekoliko sati ne čuju pucnji iz naselja Divo u kome su se odvijali sukobi između pripadnika oružanih terorističkih snaga i policije Makedonije, tako da je situacija za sada mirna.

kumanovo-8

Primjetan je i manji broj policijskih snaga koji su opkolili ovo naselje i još ne dozvoljavaju kako novinarima, tako ni građanima da uđu u dio grada u kome su se odvijali sukobi, javlja Tanjugov izveštač sa lica mjesta.

Situacija je, međutim i dalje prilično napeta i građani u velikom broju stoje na obodima ovog naselja i čekaju kako će se situacija dalje razvijati.

14:25 - Albanski političar: Vreme za ujedinjenje Albanaca

Albanski političar, lider Liste za prirodnu (veliku) Albaniju Kočo Danaj, tvrdi da iza "rata u Kumanovu", u naseljima u kojima žive Albanci, stoji vlast i smatra da je došlo vrijeme za ujedinjenje Albanaca.

14:20-  Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je najoštrije osudilo aktivnosti terorističke grupe sa smrtnim posljedicama, koje su se dešavale u Makedoniji u toku proteklog vikenda.

Uz izražavanje iskrenog saučešća porodicama žrtava tih sukoba, Ministarstvo je izrazilo nadu da će se sigurnosna situacija u Makedoniji brzo stabilizirati uz podršku snaga koje teže da se suzbije i riješi problem rastućeg terorizma u svijetu.

14:10- Nikolić uputio telegram Ivanovu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas telegram predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu povodom terorističkog napada u Kumanovu.

tomislav-nikolic

14:07- Grupa do 20 terorista, koji su se predali policiji u Kumanovu, danas će biti izvedeni pred sudiju Osnovog suda u Skoplju, javlja skopska televizija "Kanal 5". Oni će dati iskaz pred sudijom, koji će donijeti odluku o određivanju pritvora.

Osumnjičeni za terorizam mogu da budu zadržani 24 časa u policiji, prije nego što budu izvedeni pred sud.

Više pročitajte u posebnoj vijesti.

13:58- Teroristi saopštili da su spremni za nastavak borbi

Takozvana Oslobodilačka narodna armija (ONA), koje je preuzela odgovornost za napad u Kumanovu, saopštila je danas da su njene oružane snage organizovane, sposobne i da imaju dovoljno sredstava za nastavak borbi.

13:50- Gradonačelnik Kumanova: Situacija je dramatična

zoran-dam

 -Situacija je i dalje dramatična, jutros između 6.30 i 7.30 bila su borbena dejstva, detonacije i pucnjava. Naše insajderske informacije, pošto odnos između lokalne samouprave i MUP-a nije na zavidnom nivou, su takve da su dva pripadnika MUP-a jutros teže ranjena, a možda su i u životno ugroženi - rekao je Zoran Damjanovski, gradonačelnik Kumanova.

Više pročitajte u posebnoj vijesti.

13:48-  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je Srbija spremna da zaštiti nacionalne i državne interese i da oštro reaguje na svaki pokušaj destabilizacije.

dacic-222

- Srbija je spremna da vrlo oštro reaguje na svaki pokušaj destabilizacije, unošenje raznih nacionalnih sukoba, terorističkih akata i niko ne treba da pokušava da se igra sa državom - rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Više pročitajte u posebnoj vijesti.

13:39- Među stradalima i Srbin Boban Ivanović

Srbin Boban Ivanović jedan je od policajaca stradalih u okršajima s terorističkim grupama u Kumanovu, javlja "Blic".

srbin-1

Broj poginulih policajaca porastao je na osam, a više od 30 je ranjeno. Za sada su saopštena imena šestorice poginulih.

kumanovo-7

Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti i veći.

13:19 - Policija provJerava stanovnike "Divljeg naselja"

Stanovnici naselja Divo evakuisani su na sigurno. Policija je od njih uzela parafinsku rukavicu kako bi provJerili da li su učestvovavli u sukobima, javlja reporter "RTS-a" iz Kumanova.

13:07 - Fajon: Duboka zabrinutost zbog nasilja u Makedoniji

Članica Evropskog parlamenta i visoka zvaničnica Socijaldemokratske partije u Sloveniji Tanja Fajon izrazila je danas žaljenje zbog gubitka života u Makedoniji i zabrinutost zbog aktuelne situacije u toj zemlji ističući da je važno zaustaviti nasilje.

- Žalim zbog gubitka života i duboko sam zabrinuta zbog napete političke situacije u kojoj vladajuća i glavna opoziciona partija ne mogu da nadju jezik razumjevanja i saradnje - navela je Fajon u saopštenju.

fajon

Ona je dodala da Socijaldemokrati u Sloveniji pažljivo prate razvoj događaja u Makedoniji, kao i da jučerašnji incidenti i nasilje u Kumanovu i dalje traju što je alarmantno. Važno je zaustaviti nasilje i sačuvati pribranost kako bi se spriječila dalja eskalacija sukoba, navodi se u saopštenju Fajonove.

Ona je dodala da i političari i civili treba da budu kooperativni i uzdrže se od provokacija, a političke igre i interesi ne bi smjeli da budu važniji od građana.

12:39 - Danas sjednica Vijeća za sigurnost

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov zakazao je za danas sjednicu Vijeća za sigurnost Makedonije, na koju je pozvao i lidere opozicionih partija. Po završetku sjednice koja je zakazana za 17 sati, predsjednik Ivanov obratiće se građanima Makedonije, prenose makedonski mediji.

foto-dj

Osim Ivanova, članovi Vijeća su premijer Makedonije Nikola Gruevski, predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski, ministri unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, odbrane Zoran Jolevski, šef diplomatije Nikola Poposki, te Veli Kreci, Fljora Kadriu i Naser Sejdini.

Na sjednicu su pozvani i predsjednici opozicionih patrija Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev i Demokarske partije Albanaca Menhud Tači te lider članice vladajuće koalicije Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti.

12:25 - Osam poginulih policajaca

Broj poginulih policajaca porastao na osam, javlja makedonski Sitel.

11:59- Nisu blokirane ulice

- Prema najnovijim informacijama, trenutno se u Kumanovu ne puca, iako su se noćas i jutros čuli pucnji iz automatskog oružja. Policija je raspoređena u gradu, ulice nisu blokirane, saobraćaj je normalizovan i prodavnice su otvorene, prenosi makedonska novinska agencija.

11:50 - Policija u Kumanovu "čisti" kuću po kuću

kumanovo-00

- Pretpostavlja se da policija "čisti" kuću po kuću od naoružanih ljudi koji su još na terenu. Stanovnici Kumanova uznemireni su zbog nastavka sukoba i postoji velika vjerovatnoća da će napustiti svoje domove. Ulice su skoro prazne, prenosi portal "Kumanovo news".

11:45 - Otkazan maraton u Skoplju

- Zbog sukoba policije i terorista u Kumanovu otkazan je maraton u Skoplju, a umjesto njega održaće se simbolična trka kroz grad, pišu makedonski mediji. 

kumanovo-01

11:42- Identitet ubijenih policajaca

Objavljen je identitet svih makedonskih policajaca koji su ubijeni u okršaju s napadačima u Kumanovu. Oni su Žarko Kuzmanovski (32), Sašo Samoilovski (32), Nenad Serafimovski (28), Isamedin Osmani, Boban Ivanović i Goran Ilievski. Prema posljednjim informacijama makedonskog MUP-a, operacija u Kumanovu i dalje je u toku.

11:00- Makedonski mediji javljaju da su u jutrošnjoj razmjeni vatre ranjena još tri policajca koji su prebačeni u bolnicu u Skoplje.

kumanovo17-090515-826542s0

Jedan je preminuo tako da se sada broj poginulih policajaca povećao na šest. Naselje Diva je bolokirano. Poslije mirne noći u Kumanovu se od jutros čuje sporadična pucnjava, javljaju mediji.

kumanovo23-090515-826560s0

Regiju Kumanova, kako se navodi, nadlijeću helikopteri i bespilotne letjelice, a očevici tvrde da se iz tog smjera još može vidjeti gusti, crni dim. Čule su se i detonacije.

10:23- Tri policajca povrijeđena su jutros u Kumanovu, gdje i dalje traje okršaj makedonske policije sa teroristima, javljaju makedonski mediji. Grad nadlijeću helikopteri i bespilotne letjelice, a policija provjerava svaku kuću u Divljem naselju, iznad kojeg se vidi crni dim, a čuju se i sirene hitne pomoći.

Povrijeđeni policajci prebačeni su u bolnicu u Skoplju. Pet policajca poginulo je juče, a više od je 30 povrijeđeno u sukobu s teroristima u Kumanovu.

kumanovo-1

09:22 - Nakon mirne noći, u jutarnjim se satima u Kumanovu ponovno začula pucnjava, izvijestila je dopisnica RTS -a, koja se nalazi u samom gradu.

Zasad nema informacija ko je i na koga pucao.Kako je u subotu navečer izjavila ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska, operacija lova na teroriste potrajat će sve dok ne budu sigurni da je uhvaćen i posljednji od njih.

macedonia-s1-826971s1

Makedonska vlada donijela je na izvanrednoj sjednici u nedjelju rano ujutro odluku da će današnji dan i ponedjeljak biti dani žalosti zbog pogibije policajaca u akciji otkrivanja i razbijanja terorističke grupe u Kumanovu.

Zbog toga će zastave biti spuštene na pola koplja, dok će Agencija za audio i audiovizualne usluge izdati medijima nalog o sadržaju programa koji će emitirati ta dva dana, izvijestila je agencija MIA.

VEZANA VIJEST

ZAVRŠEN RAT U MAKEDONIJI Ubijeno pet policijaca, više od 30 povrijeđenih, teroristi se predali!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.