REGION

Zagreb: Preminuo novinar Franc Pea

Dugodogodišnji urednik Radio-televizije Zagreb i Hrvatske radio-televizije

Autor:Fena

10.5.2015

U Zagrebu je u 83. godini umro dugodogodišnji novinar i urednik Radio-televizije Zagreb i Hrvatske radio-televizije Franc Pea, javio je Hrvatski radio.

Nakon završenog Pravnog fakulteta, studirao je novinarstvo na univerzitetu Columbia u New Yorku. Godine 1961. zapošljava se na tadašnjem Radio Zagrebu, kojem je ostao vjeran do penzionisanja 2000. godine. Bio je urednik u redakciji vijesti, komentator u vajskopolitičkoj redakciji, urednik brojnih emisija te projekata poput "Tjedan Radio Zagreba" u Bremenu.

Bio je i član vanjskopolitičke komisije nekadašnje Jugoslavenske radiotelevizije (JRT), predstavnik u Generalnoj skupštini i drugim tijelima Evropske radiodifuzijske unije (EBU), kao i predstavnik Hrvatske u tijelima Vijeća Evrope zaduženim za medije.

Obnašao je i dužnost predstavnika Ureda glavnog direktora HRT-a, te urednika Prve mreže Hrvatskog radija. Dobitnik je godišnje nagrade Radio Zagreba, a brojne novinarske generacije pamtit će ga kao voditelja interne škole Hrvatskog radija za mlade novinare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.