REGION

Ivanov: Kumanovo se desilo jer Makedoniju drže van evropskih integracija

Nakon sjednice Savjeta bezbjednosti

Srna

10.5.2015

Makedonija neće dozvoliti eskalaciju nasilja nakon terorističkog napada u Kumanovu i skupo će platiti svi koji pokušaju da naškode državi, izjavio je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, nakon sjednice Savjeta bezbjednosti.

Makedonsko Vijeće sigurnosti osudilo je narušavanje sigurnosti do koje je došlo zbog terorističkog napada u Kumanovu i pozvao građane na smirenost u kritičnom momentu za državu.

Na sjednici je izraženo žaljenje zbog pogibije osmorice pripadnika specijalnih jedinica u Kumanovu.

- Znali smo da je teroristička grupa sačinjena od ekstremnih kriminalnih pojedinaca, nismo ih potcijenili zbog čega je bila toliko obimna akcija u kojoj smo, nažalost, platili sa toliko života - rekao je Ivanov i dodao da teroristička grupa nema podršku u Makedoniji, kao ni regionu.

Ivanov je rekao da je na ovakav razvoj situacije upozoravao mnogo ranije u svojim obraćanjima, te da je pozivao međunarodnu zajednicu, EU i NATO da nađu rješenje za deblokadu članstva Makedonije, jer je ovakvo stanje rizično, kako za zemlju, tako i za region.

Ivanov je rekao da je za sada najvažnije da NATO i EU shvate da je to što "drže Makedoniju van evropskih integracija jedan od razloga za oružani sukob koji se dogodio u Kumanovu".

On je pozvao lidere makedonskih stranka da razgovaraju o prevazilaženju političke krize.

- U zemlji već dugo nema političkog dijaloga. Krajnje je vrijeme da lideri političkih stranaka otpočnu dijalog i razgovaraju o prevazilaženju političke krize - rekao je Ivanov.

Osim Ivanova, članovi Vijeća su premijer Makedonije Nikola Gruevski, predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski, ministri unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska, odbrane Zoran Jolevski, šef diplomatije Nikola Poposki, te Veli Kreci, Fljora Kadriu i Naser Sejdini.

Sjedici je prisustvovao predsjednik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, kao i predstavnici dvije vodeće stranake makedonskih Albanaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.