REGION

NOVA MIKRO DRŽAVA NA HRVATSKOJ GRANICI Nakon Liberlanda nikla i kraljevina Enklava!

Novi trend

(A. Vr)

13.5.2015

Problem je ovog puta itekako veći jer je nova država, još k tome kraljevina, proglašena svega pedeset kilometara od Zagreba.

Nazvana je Kraljevina Enklava, a nalazi se na, kako tvrdi Wrona, stotinu kvadratnih metara “ničije zemlje” na hrvatsko-slovenskoj granici, između Brezovice pri Metliki i Brezovice Žumberačke. Iako je Wrona kraljevinu proglasio 23. aprila, deset dana nakon što je Jedlička osnovao Liberland, vijest o njegovoj državi tek se ovih dana pronijela svijetom, prenosi jutarnji.hr.

Najvećim dijelom zato što se Kraljevina Eknlava se propagira putem društvenih mreža poput Facebooka i Twittera, a uskoro će korisnicima interneta ponuditi i aplikaciju za dobivanje državljanstva u državi čiju veličinu mediji uspoređuju s “omanjom kućom”.

Wrona je trenutno zauzeo kraljevsko prijestolje pa je čak i pred fotografima pozirao s krunom, no pokazao je i zrnce demokratičnosti provevši izbore za parlament te imenujući nekoliko ministara.

Međunarodno pravo poučava kako država mora imati zastavu, himnu, stanovništvo i teritorij kako bi bila država. Stoga Wrona i saradnici sada rade na osmišljavanju zastave, a problem im stvara i pitanje prijestolnice, budući da nemaju ni jedan grad na svome teritoriju. Ali, odmah su odlučili kako je glavni jezik Kraljevine Enklave - kineski, uz engleski, poljski, hrvatski i slovenski kao službene jezike.

Ministrom vanjskih poslova imenovan je - Kinez. Jedličkin Liberland zasad nema većih uspjeha pri uspostavljanju međudržavnih odnosa. Tako je Čeh prije nekoliko dana uhapšen samo zato što je preko ilegalnog prijelaza htio ući u svoju državu. Ali, očito je njegov potez inspirirao i druge pobornike takozvanih “mikronacija”.

Koliko god frapantan bio podatak da je državljanstvo Liberlanda dosad zatražilo više od 300.000 ljudi, valja istaknuti kako samoproglašene mikronacije u pravilu nikada ne dobivaju priznati status.

To se možda promijeni prihvati li Hrvatska zahtjev kojeg je nedavno dobila, a o kojem pišu domaći mediji, da pristane biti prva zemlja koja priznaje državni status Pingvinlanda, još jedne mikronacijske tvorevine kakve su, čini se, u trendu posljednjih dana.

kralj-829089s0

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.