REGION

Hrvatska: Tužilaštvima prijavljeno 10 hrvatskih državljana zbog opojnih droga

U Dubrovniku uhapšeno šest, za dvije osobe raspisana potraga, a dvoje prijavljeno redovnim putem

Autor:Srna

22.5.2015

Tužilaštvima u Hrvatskoj prijavljeno je 10 hrvatskih državljana, od kojih je šest uhapšeno u Dubrovniku, u okviru međunarodne akcije razbijanja mreže za nabavku i preprodaju kokaina, amfetamina i marihuane, saopćila je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska.

Za dvije osobe raspisana je potraga, dok je preostalih dvoje osumnjičenih prijavljeno redovnim putem, a u okviru ove međunarodne akcije jučer je uhapšeno 17 osoba u BiH, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj.

Dvojica osumnjičenih hrvatskih državljana, višestrukih počinilaca krivičnih djela zloupotrebe droga i imovinskog kriminaliteta, osumnjičeni su da su organizovali zločinačko udruženje sa dvije osobe iz BiH i Crne Gore, radi nabavke većih količina kokaina i amfetamina, te njihove dalje preprodaje na području Dubrovnika, javili su hrvatski mediji.

Za prenošenje droge u Hrvatsku angažovali su jednog od osumnjičenog, dok su sami organizatori i još troje osumnjičenih tu drogu dalje preprodavali krajnjim kupcima na području Dubrovnika.

Osnovano se sumnja da su od februara do sredine maja u najmanje 22 navrata prodali kokain krajnjim kupcima.

Od jednog od organizatora još su dvije muške osobe kupovale manje količine kokaina koje su dalje preprodavali zbog čega su prijavljeni nadležnom tužilaštvu u Dubrovniku.

Dvojica organizatora zločinačkog udruženja, 42-godišnjak i 46-godišnjak, prijavljeni su Kancelariji za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK) zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje i neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Ostalih četvero osumnjičenih pripadnika zločinačkog udruženja, starosti od 36 do 43 godine, također su prijavljeni USKOK-u zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Osim navedenih, u okviru istrage "Gladius 3" još dva hrvatska državljanina su osumnjičena za nabavku većih količina marihuane iz BiH radi njene dalje preprodaje na širem dubrovačkom području.

Osumnjičeni 38-godišnjak je 17. februara za prenošenje droge angažovao 27-godišnjeg državljanina BiH koji je istog dana preko graničnog prijelaza Gornji Brgat, pokušao u Hrvatsku prokrijumčariti 2.050 grama marihuane, kada je uhapšen i trenutno se nalazi u istražnom zatvoru u Dubrovniku.

Uhapšeni su jučer uz krivičnu prijavu predati u nadležno tužilaštvo u Dubrovniku.

Završena je i kriminalistička istraga nad još četiri hrvatska državljanina dobi od 18 do 26 godina, koji su osumnjičeni da su tokom januara nabavljali i preprodavali veće količine marihuane i amfetamina kupcima sa područja Dubrovnika.

Jedan od osumnjičenih, 18-godišnjak, uhapšen je jučer na području Dubrovnika, te je uz krivičnu prijavu doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave, dok su ostala trojica osumnjičenih prijavljena nadležnom tužilaštvu u Dubrovniku.

Obavljen je i veći broj pretresa stanova, kuća, vozila i plovila, pri čemu je pronađeno više od 800 grama marihuane, dvije digitalne vage, punila za povećanje mase droge, više mobilnih telefona i SIM kartica raznih mobilnih operatera, te novac za koji se sumnja da potiče od preprodaje droge.

Na konferenciji za novinare posebno je istaknuta vrlo dobra saradnja policija susjednih zemalja u borbi protiv međunarodnog kriminaliteta droga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.