REGION

KOSOVO TRAŽI ODŠTETU Tači najavio tužbu protiv Srbije za genocid!

Završena sjednica Vijeća sigurnosti UN

Fena

26.5.2015

U New Yorku je završena sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj je razmatran najnoviji izvještaj generalnog sekretara Ban Ki-muna o Kosovu.

Šef srpske diplomacije Ivica Dačić poručio je da je za Beograd formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključno pitanje u okviru dijaloga s kosovskim institucijama, dok je kosovski ministar vanjskih poslova Hashšim Thači najavio skoro podizanje tužbe za genocid protiv Srbije, navodi Tanjug.

Dačić je rekao da proces međusobnog pomirenja ne može biti potpun bez sudskog procesuiranja bivših pripadnika OVK, odgovornih za progon Srba, Roma i drugih nealbanaca, ali i njihovih političkih protivnika među kosovskim Albancima i izrazio očekivanje da će biti stvoreni neophodni uvjeti za to.

"Poseban značaj pridajemo procesuiranju slučajeva na osnovu nalaza Specijalne istražne jedinice EU o nehumanom tretmanu ljudi i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i očekujemo da se odluka o formiranju specijalnog suda što prije usvoji", rekao je Dačić.

Šef UNMIK-a Farid Zarif izrazio je žaljenje što još nema rezultata kad je riječ o uspostavljanju Zajednice srpskih općina i ukazao da je potrebno čvrsto liderstvo i Beograda i Prištine kako bi se postigli pomaci u tehničkom dijalogu i došlo do konkretnih rezultata.

Kada je riječ o osnivanju specijalnog suda za zločine OVK, Zarif je naglasio da je na sastancima s kosovskim političkim rukovodstvom iznio jasno očekivanje međunarodne zajednice i rođaka žrtava zločina da neće doći do odgađanja u koracima prištinskih vlasti u procesu formiranja tog suda.

On je, također, ukazao da je potreban brz napredak u rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba radi daljnjeg pomirenja.

Kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thači rekao je da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu, a prema njegovim riječima, za to je pripremljena odgovarajuća dokumentacija.

On je, također, naveo da su optužbe Dicka Martyja (istražitelja Vijeća Europe o trgovini organima tijekom NATO intervencije 1999. godine) besmislene, ali da će Priština podržati formiranje specijalnog suda koji će se baviti tim optužbama.

Na sjednici su svi osudili nedavne oružane sukobe u Kumanovu, u Makedoniji, a Zarif je istaknuo da UN traže sveobuhvatnu istragu o tom događaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.