REGION

Grabar-Kitarović: Hrvatska neće podizati ogradu prema Srbiji

Hrvatska predsjednica

Autor:(D. K.)

19.6.2015

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u intervjuu austrijskom listu "Di Prese" da Hrvatska neće poput Mađarske podizati ogradu prema Srbiji kako bi se odbranila od izbjeglica.

- Hrvatska je spremna prihvatiti azilante - rekla je Grabar-Kitarović, upozorivši međutim na okolnosti, odnosno manjak prihvatilišta i na visoku nezaposlenost u Hrvatskoj, prenosi Hina.

Na novinarsku opasku o namjeri Mađarske da izgradi ogradu na granici prema Srbiji, hrvatska predsjednica je rekla: "Mi sigurno nećemo raditi takvo nešto".

- Nijedna zemlja ne može sama podnijeti teret useljenika - rekla je ona, dodavši da je samo "pitanje vremena kad će naše granice biti izložene još većem pritisku" i zato je pozvala na rješavanje izbjegličkih kriza u korijenu problema, odnosno na suočavanje s krizama u svijetu.

Kada je riječ o rutama kojima putuju džihadisti između Evrope i Bliskog istoka, Grabar-Kitarović je pozvala na snažnu međunarodnu saradnju da bi ekstremisti bili pod kontrolom.

Hrvatska predsjednica je poručila da je zabrinuta zbog "zamora proširenjem" EU, jer je to "obeshrabrilo" čitav region.

To je, smatra Grabar-Kitarović, jedan od razloga mogućeg rasta ruskog utjecaja na jugoistoku Evrope.

- Smatram da ruski utjecaj raste u privrednom, sigurnosno-političkom i geopolitičkom smislu. Rusija odbacuje članstvo nekih država u NATO-u. Moramo paziti na to da svaka pojedinačna zemlja ima pravo sama da odluči hoće li postati članica EU ili NATO-a - dodala je ona.

Grabar-Kitarović navela je da Hrvatska i njeni susjedi mogu postići trajni mir, stabilnost i napredak samo u okviru EU i NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.