REGION

Spriječen ilegalni ulazak 2.000 imigranata u Makedoniju

Policija povećala mjere zaštite u graničnom pojasu

Srna

26.6.2015

Makedonska policija spriječila je u poslednja dva-tri dana pokušaj više od 2.000 migranata da ilegalno pređu granicu sa Grčkom i uđu u ovu zemlju. 

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski izjavio je da je makedonska policija povećala mjere zaštite u graničnom pojasu nakon najave Mađarske da će podići ogradu na granici sa Srbijom i informacije iz Beograda da će vraćati migrante nazad u Makedoniju.

"Već duže djelujemo preventivno jer granica sa druge strane uopšte nije obezbijeđena. Redovnu komunikaciju imamo sa srpskom stranom, što nije slučaj i sa grčkim kolegama koje još nisu odgovorile na neke naše inicijative o poboljšanju saradnje", izjavio je Kotevski. 

On je naveo da, nakon usvajanja izmjena Zakona o azilu, u Makedoniji nije zabilježen nijedan incident sa migrantima, prenosi skopski list "Dnevnik".

"Nije prijavljen nijedan incident, pljačka, silovanje i slično, a nema ni povrijeđenih i poginulih na makedonskim prugama. Sada se i sami azilanti po dolasku na makedonsku teritoriju prijavljuju mobilnim policijskim punktovima u pograničnim oblastima ili drugim mjestima, tako da imamo i bolju evidenciju", pojasnio je Kotevski. 

Prema izmjenama Zakona o azilu, migrantima je pružena mogućnost da iskažu namjeru za azil i da, uz potvrdu, u roku od 72 sata napuste Makedoniju koristeći usluge javnog prevoza. 

Tokom 2014. u odnosu na 2013. godinu broj ilegalnih migranata u EU povećan je za 164 posto. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.