REGION

Kapetan Dragan stigao u Zagreb

Optužen za ratni zločin u Hrvatskoj

Autor:(A. Vr.)

9.7.2015


Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan,  sletio je u zagrebačku zračnu luku Pleso odakle će put nastaviti za Split, javljaju hrvatski mediji.

Međutim, prema pisanju hrvatskih medija, iako su u prvi mah činilo kako će Kapetan Dragan u Split biti prebačen avionom, to se ipak neće desiti, jer su dva policijska vozila sa upaljenom rotacijom udaljili se sa aerodroma u Zagrebu, a kako pretpostavljaju mediji u jednom od njih se nalazi i Kapetan Dragan.

U Zagreb je sletio u 11.36 sati, a zatim će u splitsko Državno odvjetništvo na prvo ispitivanje. Očekuje se da će mu biti određen istražni zatvor. Na Plesu su zbog dolaska Kapetana Dragana na nekim mjestima diskretno raspoređeni pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko. 

Vasiljković je uhapšen u Perthu 2006. Australska vlada je u decembru 2012. odlučila da će Kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjih pravnih zavrzlama i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem.  

Svoje izručenje uspio je odgoditi 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka. Tu je odluku poništio savezni sud.

Kapetana Dragana Hrvatska traži zbog optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio zapovjednik u tzv. Republici Srpskoj Krajini 1991. i 1992. godine. Tereti ga se da jemučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.