REGION

Kapetan Dragan Vasiljković doveden u splitsko Županijsko tužilaštvo

Prvi australski državljanin izručen zbog ratnog zločina

Fena

10.7.2015

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, doveden je u petak nešto prije podne u splitsko Županijsko državno odvjetništvo gdje će ga ispitati uz prisutnost tužitelja iz Šibenika i njegovog branitelja po službenoj dužnosti.

Vasiljković je u splitsko tužilaštvo doveden pod posebnim mjerama opreza i jakom policijskom pratnjom, a ispitivanje je kako se doznaje počelo točno u podne.

Prema neslužbenim informacijama Vasiljković će otkazati advokatu Darku Staniću koji mu je postavljen po službenoj dužnosti i angažirati izabranog advokata. Vasiljevićeva supruga navodno je jutros stupila u kontakt sa splitskim odvjetnikom Vinkom Ljubičićem kojeg je zatražila da ga zastupa. Odluku o tome Ljubičić treba donijeti tokom poslijepodneva.

Pred Županijskim državnim tužilaštvom u petak se našao i Ivan Turudić, predstavnik logoraša koji je tokom zatočeništva susretao kapetana Dragana. U razgovoru za Hinu kazao je da nema posebne osjećaje nakon što je čuo da je Vasiljković izručen i da će, bude li mu to odobreno, "otići u zatvor i odnijeti mu sok i cigarete pa neka vidi kako hrvatski vojnici postupaju sa svojim krvnicima".

Nakon gotovo desetljetnog ekstradicijskog postupka, pokrenutog zbog sumnje da je tokom Domovinskog rata skrivio zločine nad hrvatskim civilima, policajcima i vojnicima, Vasiljković je u četvrtak iza 15 sati doveden u splitski zatvor na Bilicama. Iza 11,30 sati sletio je u zagrebačku zračnu luku kao prvi australski državljanin kojega je ta država izručila zbog ratnog zločina.

Zbog osjetljivosti situacije Vasiljković je, kako se doznaje, smješten u posebno zatvorsko krilo i u ćeliji je sam daleko od ostalih zatvorenika koje neće susretati.

Splitski odvjetnik Darko Stanić, koji Vasiljkovića brani po službenoj dužnosti, očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podignuta odmah nakon što ga ispitaju tužitelji s obzirom da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je u četvrtak da će suđenje Vasiljkoviću biti pošteno i pravično, a srbijanskom kolegi Nikoli Selakoviću, koji je izrazio sumnju u to, poručio da je njegova ocjena neprimjerena te da se "bavi svojom zemljom i svojim pravosuđem".

Splitsko tužiteljstvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva. Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, odbacuje sve te optužbe. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do hapšenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.