REGION

Biserko: Vučić jedini korektno reagovao

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

(N. K.)

13.7.2015

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kaže da je premijer Aleksandar Vučić jedini korektno reagovao na incident u Potočarima.

Ona je dodala i da napad na Vučića najviše šteti samoj Srebrenici, porodicama žrtava i žrtvama uopšte.

Biserko je za "Danas" rekla da će se o pozadini incidenta izjasniti nadležni organi, da nije dobro što se sada u Srbiji konstruišu različite teorije zavjere i da porodice žrtava samo žele da se prizna da je to bio genocid i njihova tragedija.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji je ukazala da je s tačke gledišta međunarodnih predstavnika, odluka Vučića da prisustvuje komemoraciji u Potočarima doživljena kao akt hrabrosti.

Biserko je ocijenila da je čitava igra oko rezolucije "raskrinkala i Srbiju i Rusiju", da je riječ o nepriznavanju presuda najviših pravnih organa UN koje je podrivanje međunarodnog sistema i da se Srbija olako upustila u tu igru, što će imati dalekosežne posljedica za njeno približavanje EU.

- Nesmotreno je dopustila da je Rusija instrumentalizuje za svoje interese - rekla je Biserko.

Biserko je ukazala da je jedan od ključnih kriterijima za približavanje EU regionalna saradnja, što nije moguće ako Srbija sama ne napravi svoj ratni bilans, a da je tendencija u Srbiji da se govori samo o srpskim žrtvama.

Ona je ocijenila da je "ovaj incident raskrinkao stanje u regionu" i "lažne ocjene o regionalnoj saradnji" i da regionalna saradnja u posljednje tri godine stagnira i nazaduje.

- Vučić je dao korektnu izjavu nakon povratka u Beograd. Međutim, sve ostale reakcije u Beogradu su bile katastrofalne i u funkciji demonizacije Bošnjaka - smatra Biserko.

Na pitanje o podršci Vučiću EU i SAD, koje su usvojile rezolucije o osudi genocida u Srebrenici i njihov stav da Srbija treba da se suoči s tom činjenicom, Biserko je odgovorila da taj stav nije u kontradikciji, ali da je naglasak na tome da se desio genocid u Srebrenici, da Srbija to mora priznati i da se od toga neće odustati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.