REGION

Osumnjičena za napad na biznismena Beka je djevojka atentatora, čahura glavni trag

Milan Beko u sačekuši ranjen ispred kuće

Autor:(A. Vr.)

18.7.2015

Uhapšena M. A. (31) je djevojka mladića koji je ispalio nekoliko hitaca u pokušaju da ubije biznismena Milana Beka, saznaje srbijanski "Blic".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je jučer da je hapšenje M. A. početak otkrivanja svega što se dešavalo u vezi sa ovim teškim krivičnim djelom.

- Policija sumnja da se DNK koja je otkrivena na jednoj od čahua poklapa sa DNK uhapšene M. A. (31) iz Beograda i zato ćemo u narednim danima nastaviti, zajedno sa tužilaštvom, da intenzivno pratimo ovaj slučaj - rekao je Stefanović i pohvalio rad policajaca jer su "u teškim uslovima došli do ovog važnog otkrića".

U MUP-u juče nisu htijeli detaljnije da pričaju o uhapšenoj djevojci, niti o daljem toku istrage i potrazi za njenim mladićem. 

Kako se ranije spekulisalo, DNK ženske osobe otkriven je na čahur nađenoj na mjestu atentata na Beka. Spekulisalo se da je ta žena dio organizovane kriminalne grupe osumnjičene za trgovinu drogom i eksplozivima, kao i da su obavljali i naručena ubistva.

Vezana vijest>>> Uhapšena žena koja je pucala u srbijanskog biznismena Milana Beka

Ista osoba je, navodno, ostavila biološki trag na eksplozivu kojim su ubijeni Radojica Joksović u Beogradu u julu 2012. i Rade Maksimović u Šapcu u aprilu te godine, a njen DNK nađen je na i jednom od paketića heroina zaplenjenom u blizini Kraljeva.

Radojica Joksović, ubijen aktiviranjem eksplozivne naprave u naselju Bijele Vode, brat je od strica Nebojše Joksovića, zaštićenog svjedoka u sudskom procesu protiv narko-bosa Darka Šarića. Nezvanično "Blic" saznaje da je djevojka, kada je privedena na saslušanje, pristala i na poligrafsko testiranje, koje je samo potvrdilo sumnje policije da ima veze sa atentatom na Beka.

Beko je u sačekuši ustrijeljen u grudni koš i stomak 14. novembra 2014. godine, kada ga je napadač sačekao u Ulici Andre Nikolića, u blizini njegove kuće na Senjaku.

Beko je tada odmah prevezen u beogradski Urgentni centar, gdje je operisan. Biznismen se nakon liječenja potpuno oporavio.

Hronologija

14. 11. 2014. Biznismen Milan Beko ranjen je oko 17.30 sati sa dva metka ispred svoje kuće na Senjaku. Njegov vozač rekao je da je vidio lice napadača. Inspektori su pronašli četiri čahure, jedno zrno i opuške cigareta.
15. 11. 2014. Kabinet Milana Beka demantovao je da je Bekov vozač vidio lice napadača. Policija ima opis, prema izjavama očevidaca: mlađi muškarac visok oko 175 cm sa “lijepim crtama licama”.
16. 11. 2014. “Ovo nije bio pokušaj profesionalnog ubistva. Mnogo grešaka su počinioci načinili i uvjeren sam da će oni biti pronađeni”, rekao je premijer Aleksandar Vučić.
24. 11. 2014. Policija je na licu mjesta našla dovoljno tragova koji se upoređuju sa DNK profilom osumnjičenog. Tokom istrage prikupljeno je dosta drugih dokaza, oni se ukrštaju i sve to treba da dovede do hapšenja osumnjičenih.
29. 11. 2014. Biznismen Miroslav Mišković odbacio ponudu policije da se testira na detektoru laži, ističući da će otići na poligraf “ako to traži njegov prijatelj Beko”.
13. 12. 2014. Beku dodijeljeno osam tjelohranitelja i blindirano vozilo
koji će brinuti o njegovoj sigurnosti
17. jul 2015. - uhapšena M. A. (31), osumnjičena za učestvovanje u napadu na Beka

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.