REGION

"Zeri": Erdoan "pere" milione eura na Kosovu

Istraživanje jednih od najutjecajnijih kosovskih dnevnih novina

Autor:(D. K.)

17.8.2015

Milioni eura iz Turske slivaju se na Kosovo ilegalnim putevima, zaobilazeći banke, a preko njih vlast predsjednika Turske Redžepa Erdoana pere novac, tvrdi prištinski "Zeri", jedan od najuticajnijih dnevnika na Kosovu.

Kako navodi ovaj list, Kosovo su "preplavili milioni", ali ne kao investicije ili pomoć ekonomiji, niti kako bi se finansirali projekti, već kako bi se obnovili religijski objekti.

"Većina investicija bez sumnje iznosi na videlo Erdoanovo veliko pranje novca preko Kosova", navodi "Zeri" u tekstu objavljenom nakon dvomjesečnog istraživanja.

Desetine novih džamija na Kosovu, kao i obnova svih postojećih izgrađenih tokom Otomanskog carstva, finansiraju se preko velikog donatora Turske agencije za saradnju u koordinaciju (TIKA), navodi "Zeri" i ističe da je Agenciju osnovala turska vlada, a da njom direktno rukovodi Ambasada u Turskoj.

"U većini slučajeva TIKA drži u tajnosti finansije jer zvanično nema podataka koliko novca investira. Sumnja se da pare donosi ilegalno, a ne putem bankarskih računa", navode jedne od najutjecajnijih kosovskih dnevnih novina.

"Zeri" dodaje da prema spisku u koji je imao uvid, u Centralnoj banci Kosova se vodi da je TIKA na Kosovu investirala manje od tri miliona eura u periodu od 2009. do 2014, a samo u prizrensku glavnu džamiju Sinan Paša investirano je 1,2 miliona eura.

Navodi se i da je od 2011. do danas TIKA zajedno sa nekoliko turskih investitora restaurirala oko 30 džamija i vjerskih objekata iz otomanskog perioda.

List navodi i da je TIKA na Kosovu oslobođena od plaćanja poreza i zapošljavala isključivo radnike iz Turske.

Turska je među prvima priznala Kosovo, a za Erdoana se u više navrata pisalo da otvoreno lobira za Kosovo.

Takođe, turski predsjednik podigao je mnogo prašine prije dvije godine kada je u Prizrenu rekao da je "Kosovo njegova druga zemlja".

Tadašnji premijer Turske je rekao da kulture Turske i Kosova mogu biti drugačije, ali da njihovi građani pripadaju istoj zemlji.

Uslijedila je oštra reakcija Ministarstva spoljnih poslova Srbije i javnosti u Srbiji, ali je iz Erdoanovog kabineta saopšteno da neće biti izvinjenja i da je njegova izjava "pogrešno protumačena". Kasnije je objavljeno i da je prevod pogrešan i da Erdoan nije rekao da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.