REGION

Mađarska vojska i policija od 15. septembra na granici sa Srbijom

Zbog krizne situacije izazvane masovnom migracijom

Srna

3.9.2015

Premijer Mađarske Viktor Orban u telefonskom razgovoru prenio je predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću da će od 15. septembra jake policijske i vojne jedinice biti poslate na granicu sa Srbijom zbog krizne situacije izazvane masovnom migracijom.

 Šef Pres-službe kabineta mađarskog premijera Bertalan Havaši potvrdio je da je Orban ovom prilikom obavijestio Vučića o novom zakonu o pograničnim kontrolama koje će mađarski parlament uskoro usvojiti i koji će omogućiti slanje jakih policijskih i vojnih jedinica na granicu sa Srbijom od 15. septembra.

Mađarski premijer prenio je Vučiću da se očekuje da će imigranti i krijumčari ljudima potražiti nove tranzitne puteve zaobilazeći Mađarsku i naglasio da se zemlje regiona moraju pripremiti za tu situaciju.

Vučić je ovom prilikom rekao Orbanu da Srbija ispunjava svoju obavezu registrovanja tražilaca azila koji stižu iz Makedonije, iako Makedonija ne sprovodi kontrole na granicama.

Mađarski premijer trenutno se nalazi u Briselu gdje razgovora sa liderima Evropske unije o problemu migracije. /kraj/sas/dad

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.