REGION

Za Beograd neprihvatljivo formiranje zajednice albanskih općina na jugu Srbije

Političke poruke uoči lokalnih izbora

Fena

11.9.2015

Službeni Beograd ocijenio je neozbiljnom i neprihvatljivom najavu političkih vođa Albanaca na jugu Srbije o formiranju zajednice albanskih općina, kao odgovor na takvu zajednicu koju će na Kosovu, po briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, formirati kosovski Srbi.

Političke poruke uslijedile su uoči lokalnih izbora u nedjelju u Medveđi, jednoj od tri općine na jugu Srbije većinski naseljenoj Albancima, a nakon najava da formiranje zajednice albanskih općina podupiru i Priština i Tirana, državni dužnosnici iz Beograda poručili su je riječ o neodgovornoj politici te da je to ekstreman i neprihvatljiv potez.

"Srbija zna kako reagirati - mudrošću i pameću. A kad god bude trebalo pokazati snagu, ne brinite, itekako će je znati pokazati", izjavio je sinoć srbijanski premijer Aleksandar Vučić u u intervjuu za RTS, komentirajući najave s juga Srbije.

On je podsjetio da je u Preševu otvoreno suvremeno rodilište te da u Bujanovcu slijedi otvaranje nove škole.

"To je naša poruka", rekao je Vučić, naglašavajući da Albance u tri općine na jugu Beograd smatra "dijelom Srbije" i da vlada ima svoje koordinacijsko tijelo za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Vučić je podsjetio da su u Medveđi, gdje živi šest do sedam posto Albanaca, u nedjelju lokalni izbori, rekavši kako će se "vidjeti tko će pobijediti - Srpska napredna stranka, Demokratska stranka, (albanski premijer Edi) Rama ili (kosovski vicepremijer Hashim) Thaci".

Poruku lokalnim albanskim vođama na jugu Srbije uputio je i srbijanski vicepremijer i šef diplomacije Ivica Dačić, vođa Socijalističke partije Srbije (SPS) koja je u koaliciji s Vučićevim naprednjacima.

Dačić je na predizbornom skupu upozorio Albance s juga Srbije da ne prave usporedbu sa Zajednicom srpskih općina na Kosovu formiranjem asocijacije opština s albanskom većinom, poručivši da Albanci u Srbiji “ne smiju biti diskriminirani, ali moraju poštovati njezin Ustav".

Reagirao je i predsjednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun, ocjenivši namjeru Albanaca za formiranjem zajednice albanskih općina kao "ekstreman potez" kojim, kako tvrdi, "pojedine albanske vođe iz Prištine i Tirane uvode Albnce sa juga Srbije kao taoce u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i žele ih vezati za sudbinu Srba sa Kosova, koji su na Kosovu skoro etnički očišćeni”.

Predsjednik općine Bujanovac Nagip Arifi najavio je ranije ovog tjedna da će 12. rujna u Preševu biti održana konstituitivna sjednica Asocijacije općina s albanskom većinom, kad će zajednički sastanak održati albanski vijećnici iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, te da će subota biti "značajan dan" za Albance iz te tri općine.

Gradonačelnik Preševa Ragmi Mustafa rekao je da će odluku o osnivanju zajednice albanskih općina u Srbiji, kao odgovor na formiranje Zajednice srpskih općtina na Kosovu, donijeti Albansko nacionalno vijeće te da u tome imaju potporu Kosova i Albanije. Podsjetio je na izjavu albanskog premijera Edija Rame, koji je u Preševu kazao da Albanci iz Preševske doline trebaju uživati ista prava kao i Srbi na Kosovu. 


 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.