REGION

Papa razgovarao sa srbijanskim predsjednikom o povjerenstvu za Stepinca

Bilo govora i o izbjegličkoj krizi

Fena

11.9.2015

Papa Franjo razgovarao je u petak u Vatikanu sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem o formiranje mješovitog povjerenstva Srpske pravoslave crkve i Rimokatoličke crkve koje bi razmotrilo ulogu u NDH kardinala Alojzija Stepinca koji treba biti proglašen svetim, izvijestila je Radio-televizja Srbije (RTS) pozivajući se na ured za medije Svete stolice.

Nikolić, koji je u posjetu Vatikanu, i papa Franjo razgovarali su i o izbjegličkoj krizi te protivljenju Srbije prijamu Kosova u UNESCO, javio je RTS, a više pojedinosti o susretu za sada nema ni iz Nikolićeva ureda. Beogradski elktronički mediji navode kako je talijanska akencija ANSA javila da je razgovor u Vatikanu trajao 35 minuta.

Nikolić je s Papom razgovarao i o formiranju zajedničkog povjerenstva dviju crkava koje bi trebalo razmotriti i usuglasiti povijesne činjenice iz doba Drugog svjetskog rata, te ulogu kardinala Alojzija Stepinca u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj o kojoj već dugo traju prijepori.

Srbijanski državni vrh i SPC drže da je Stepinac u doba NDH imao kontroverznu ulogu, neprimjerenu svećeničkom pozivu te osporavaju najavljeno proglašenje Alojzija Stepinca svetim, spočitavajući njegovu ulogu u doba ustaškog režima i NDH.

Srbijanski predsjednik je u srpnju 2014. u pismu Papi istaknuo kako "treba nastojati da se, zajedničkom mudrošću, ne načini potez koji bi bilo koga uvrijedio, imajući u vidu prošlost, iskustvo iz Drugog svjetskog rata i ulogu Stepinca u tom periodu".

Srbijanski premijer Aleksandar Vučič izjavio je u intervjuu u četvrtak navečer da država Srbija, jednako kao i Srpska pravoslavna crkva (SPC), bez dvojbe negativno gledaju na najavljeno proglašenju kardinala Alojzija Stepinca svetim.

“Srbija ima nedvojbeno stajališe, izrazito je negativno, kako i stajalište Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) uoči Nikolićeva posjeta Vatikanu i najavljenog razgovora o proglašenju Stepinca svetim.

Prema priopćenju tiskovne službe Vatikana, koju prenose mediji u Beogradu, jedna od glavnih tema u povodu izbjegličke krize bili su uvjeti u kojima su iračke i sirijske izbjeglice, te neophodnost da se "teret krize ravnomjerno raspodjeli".

Talijanska agencija ANSA navodi da je Nikolić papi Franji poklonio primjerak prvog pravnog akta u srednjovjekovnoj Srbiji - Dušanovog zakonika, te ilustriranu monografiju srpskih manastira na Kosovu.

Tiskovna služba srbijanskog predsjednika najavla je ranije da će tijekom posjeta Nikolić uručiti Orden Republike Srbije na lenti kardinalu Pietru Parolinu, državnom tajniku Vatikana, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i suradnje između Srbije i Svete Stolice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.