REGION

Slovenija se priprema za masovni priliv od nekoliko hiljada izbjeglica

Nakon što je Budimpešta zatvorila glavni granični prelaz iz Srbije

Srna

14.9.2015

Slovenija se priprema za masovni priliv od nekoliko hiljada izbjeglica i migranata, nakon što je Budimpešta zatvorila glavni granični prelaz iz Srbije, saopšteno je danas iz slovenačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ljubljana strahuje da će odluka Budimpešte o uvođenju oštrijih mjera protiv migranata primorati izbjeglice da promijene svoju rutu i krenu preko Hrvatske i Slovenije na putu ka Austriji i Njemačkoj.

"U slučaju iznenadnog dolaska velikog broja izbjeglica, Slovenija bi mogla da smjesti nekoliko hiljada, naši kapaciteti svakodnevno rastu", rekao je portparol slovenačkog MUP-a Bostjan Šefič agenciji Frans pres.

On je od opština i građana zatražio da iskažu solidarnost i ugoste izbjeglice u slučaju većeg priliva.

Slovenačke vlasti izrazile su spremnost da prime 861 izbjeglicu u skladu sa prijedlogom o kvotama koje je iznijela Evropska komisija.

Slovenačka policija ranije je saopštila da je tokom vikenda uhapsila najveću grupu migranata bez dokumenata.

Portparol policije Boris Ramot izjavio je da je grupa od 21 osobe, uglavnom iz Avganistana i Irana, uhapšena na putu ka NJemačkoj i da su bili u manjem autobusu za čijim upravljačem je bio rumunski državljanin.

Vozač će biti izveden pred sudiju zbog šverca ljudima. Migranti, među kojma je i četvorogodišnja djevojčica, biće zadržani dok vlasti ne donesu odluku da li će ih vratiti u Mađarsku, odakle su i došli. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.