REGION

Sokolar: Nakon mađarskog poteza, realno je da izbjeglice krenu prema Hrvatskoj

Načelnik uprave za granice Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske

Srna

15.9.2015

Načelnik uprave za granice Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Zlatko Sokolar izjavio je da postoji realna mogućnost da izbjeglice, nakon što je Mađarska zatvorila granicu prema Srbiji, krenu prema Hrvatskoj.

 Sokolar je rekao da je u ovom trenutku granica sa Srbijom mirna, te da nema pokušaja nezakonitog prelaska granice, javljaju hrvatski mediji.

On je istakao da će izbjeglice koje uđu u Hrvatsku biti registrovane i da će im se pružiti sva potrebna zaštita, te da je zadatak Hrvatske da prvenstveno gleda čovjeka, a onda bezbjednost. 

"Svaki stranac ima pravo zatražiti međunarodnu zaštitu. Ako je riječ o ranjivoj grupi, imamo obavezu prevesti ih u prihvatilište za traženja azila u Kutini. Nakon prve obrade postoji mogućnost alternativnog smještaja, a o tome se može pregovarati sa institucijama koje mogu ponuditi adekvatan smještaj", pojasnio je Sokolar.

On je izrazio nadu da će se privremene mjere pojačane kontrole granica unutar šengenskog prostora uskoro ukinuti i situacija stabilizovati.

Šef službe za zaštitu migranata u Hrvatskoj Sanja Pupačić naglasila je da Hrvatska može izdržati prvi nalet izbjeglica bez problema. 

Mađarska policija objavila je da je u zemlju juče ušao rekordan broj od 9.380 izbjeglica, nakon što su na snagu stupili pooštreni propisi.

Prolaz izbjeglica iz Srbije prema Mađarskoj danas je potpuno blokiran, jer su mađarske vlasti pooštrile propise, nastojeći na taj način spriječiti priliv izbjeglica.

Uprkos kontroli na granici sa Austrijom, u NJemačku je juče vozom ušlo 4.527 lica koji traže azil, saopštila je danas savezna policija.

NJihovim dolaskom broj lica koji traže azil, a koji su stigli u NJemačku vozovima, od početka mjeseca narastao je na 91.823, rekla je portparol policije u Potsdamu. /kraj/bv/mir

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.