REGION

PO UZORU NA JABLANICU Nakon 24 godine spomenik Tita ponovo na Trgu u Užicu

Vode se primjerom bh. grada

(N. K.)

16.10.2015

I najzagriženiji protivnici petokrake teško će poreći da je Titovim zalaganjem šezdesetih godina prošlog vijeka Užice u Srbiji od kasabe postalo moderna varoš. Sad je opet vrijeme da Broz radi za grad iz koga je jeseni 1941. zapovijedao braniocima Užičke republike.

Vlast insistira na tome da se spomenik koji od 1991. čami u hladovini Narodnog muzeja mora komercijalizovati. Kako ga unovčiti - planova još nema iako ideje postoje.

- Do Dana pobjede sljedeće godine spomenik će biti izmješten. Da li na Trg, gdje se i nalazio, ispred zgrade iz koje je Titokomandovao, ili na drugu lokaciju, tek statua će se biti u službi turističke ponude. Sprema se i Muzej Užičke republike pa je prilika da se sadržaj, uz putovanje plavim vozom i simboličnim pasošem, obogati i spomenikom. Puno je ljudi koji bi došli da vide tako nešto. Od njih bi zaradili i vodiči i pekari i prodavači novina - rezimira direktor Narodnog muzeja Nikola Gogić za Blic.rs.

Rad kipara Frane Kršinića postavljen je na Trg 1961, odakle su ga vlasti 1991. sakrile u zaklonjeni dio muzejskog dvorišta. 

- Zagovornik sam da se vrati na Trg, čijoj ambijentalnoj cjelini pripada. Muzej u Jablanici, posvećen bitci na Neretvi, posljednjih godina tuče sve rekorde u posjećenosti, dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije... Plate ulaznicu, nešto pojedu i popiju, kupe suvenir. Užice može da se vodi tim primjerom. Bolje je i da se prenese na Kadinjaču - smatra Gogić.

Za proslavu Dana ustanka, jugoslovenske vlasti su 1961. u srcu Užica izgradile prelijep Trg oko koga su nikle stambene zgrade, biblioteka, pozorište, kino...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.