REGION

HRVATSKI MAKROI PODVODILI SRBIJANKE: U istarskom noćnom klubu naplaćivale 150 eura za sat

Suđenje za prostituciju

(N. K.)

20.10.2015

Sobe pune vibratora i drugih seksualnih pomagala, kutije sa stotinama kondoma, đakuzi, internacionalna ekipa prostitutki iz Češke, Srbije i drugih zemalja, 150 eura za sat seksa, 100 eura za pola sata, obavezna dva pića za minimalno 50 eura.

Sve su to detalji koji su isplivali na površinu tokom suđenja petorki optuženoj za organiziranje prostitucije u noćnom klubu Route 69 u Istri, piše Jutarnji.hr.

Na Županijskom sudu u Rijeci sudi se Bojanu Mladenoviću (43) iz Stare Baške na Krku, Zoranu Žicu (42) iz Punta na Krku, Željku Kovačeviću (44) iz Krka, Josipu Lukiću (40) iz Rijeke i Nenadu Kovačeviću (37), također iz Stare Baške.

Prema USKOK-ovoj optužnici, glave operacije bili su Mladenović i Žic koji se terete i za djelo međunarodne prostitucije. Osim Hrvatica, oni su, kako je utvrđeno, vrbovali i djevojke iz inostranstva.

Mladenović je sa Žicom i Kovačevićem otvorio klub kao paravan za prostituciju. U sobama su “operisale” djevojke, a njihov dolazak iz inostranstva organizovan je u saradnji s grupom koja nije obuhvaćena optužnicom. Obećana im je zarada od 15.000 eura. Za vrbovanje djevojaka, njihovo odvođenje vozilima, osiguranje i prihvatanje korisnika seksualnih usluga bili su zaduženi, prema USKOK-ovoj optužnici, dvojica Kovačevića, Žic i Lukić.

Ekipa koja se upustila u ovaj biznis zarađivala je, prema optužnici, oko 300.000 kuna mjesečno, odnosno oko 39.000 eura. Ilegalne aktivnosti iza četiri zida trajale su tokom 2009. godine. Mladenović je važio za uglednog biznismena na Krku, kao i ugostitelja koji je godinama vodio uspješan porodični pansion a imao je i visoke opštinske funkcije.

Željko Kovačević, zvani Deba je bivši policajac koji je prije više od deset godina udaljen iz službe zbog sumnji da trguje drogu. U bordelu je radio kao konobar.

U dosadašnjem toku suđenja nekoliko svjedoka govorilo je o svojim iskustvima u Route 69, a da se ne radi o noćnom klubu nego o prikrivenoj prostituciji moglo se zaključiti po oskudno odjevenim djevojkama u prozirnim majicama i tangama koje nisu plesale oko šipke već su, prema svjedočenjima, “zujale” okolo i nabacivale se gostima. Spominjali su se i italijanski gosti, kao i mogućnost “usluga” u obližnjem hotelu, a za to je uz djevojke trebalo naručiti i šampanjac za 130 do 170 eura.

Jedan od posjetilaca je sudu ispričao da je bio u klubu, ali nije primijetio da se tamo događa nešto neobično, odnosno da se odvija prostitucija. Svjedočila je i djevojka koja je u Route 69 radila, ali taj dio suđenja bio je zatvoren za javnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.