REGION

Slovenija: Među izbjeglicama na otvorenome i novorođenčad

Izbjeglički haos

Fena

21.10.2015

O velikim problemima s kojima se zbog velikog priljeva migranata zadnjih dana susreću vlasti u Sloveniji, izbjeglice i humanitarni radnici svjedoči i slučaj kontingenta koji je u srijedu ujutro iz Opatovca stigao u Harmicu pa pješice prešao u Rigonce, na slovenskoj strani, u koje je mnogo starijih osoba, invalida, djece pa i majki s novorođenčadi koji su prisiljeni satima čekati na otvorenome kako bi bili prebačeni u prihvatne centre. 

Zato su u nekim hitnim slučajevima morali intervenirati aktivisti UNHCR-a kako bi im bila pružena medicinska pomoć.

Kako javljaju slovenski mediji, nekoliko stotina izbjeglica u Rigoncima već pet sati čeka da budu prebačeni u prihvatne centre, a među njima su i invalidi i novorođenčad.

Aktivisti i predstavnici UNHCR-a odredili su tko hitno treba zdravstvenu pomoć te utvrdili da je među izbjeglicama i troje novorođenčadi, a sva su rođena na putu, prije samo pet dana.

Jedna majka u dogovoru s predstavnicima UNHCR-a pristala je da s bebom bude prebačena u bolnicu, dok su ostale dvije to odbile jer se boje da ne budu razdvojene od porodice. Radnici Visokog komesarijata za izbjeglice UN-a voze nemoćne i majke s djecom u bolnice ili prihvatne centre vlastitim automobilima u kojima nema mjesta za cijele porodice.

Voz iz Opatovca dovezao je do sada najveći broj izbjeglica na granicu sa Slovenijom jutros oko 8 sati. Za njihovo prebacivanje u prihvatne centre, po navodima slovenskih vlasti, treba prethodno u Austriju prebaciti one koji se tamo već nalaze.

Među izbjeglicama koji čekaju u Rigoncama je i više muškaraca i žena koji bi trebali lijekarsu pomoć, no govori se da se odlazak lijekaru i u bolnicu dopušta samo u krajnje ozbiljnim slučajevima.

Rijetki slučajevi odbijanja migranata

Austrijski pogranični organi u protekla su dva dana u dva slučaja odbili primiti migrante koji su u Austriju pokušali ući na svom putu prema Njemačkoj.

Riječ je o jednoj skupini izbjeglica od 115 ljudi koja je vraćena u Sloveniju, a u drugom se radilo o 19 izbjeglica, većinom porodicama iz Sirije, Iraka i Libanona. No, kako se doznaje, oni su odbijeni jer su u Austriju pokušali ući redovnim vozom, što nije dopušteno, a nisu imali uslove za boravak u schengenskom području. Zato  su skinuti s voza i vraćeni slovenskim organima.

Slovenska policijska uprava potvrdila je na direktan dopis Hine da su to do sada od subote jedina dva zabilježena primjera vraćanja migranata iz Austrije nakon što su prešli granicu. Vraćeni migranti i dalje imaju pravo boraviti u Sloveniji, gdje su ranije bili registrovani.

Austrija prema zadnjim informacijama i dalje dopušta ulazak migranata iz Slovenije bez posebne kontrole, ali samo na graničnim prijelazima Šentilj i Gornja Radgona.

U Sloveniji je trenutno preko 5000 migranata u prihvatnim cenbrima te čekaju na prelazak u Austriju na putu prema Njemačkoj i skandinavskim državama, no problem je u propuštanju jer je od subote u Sloveniju iz Hrvatske ušlo više od 21 hiljada ljudi, a slovenska vlada tuži se na slabu saradnju s hrvatskim vlastima na operativnom nivou i tvrdi da se migranti i izbjeglice dovoze bez najave i u previsokim brojevima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.