REGION

UNESCO Prijem Kosova podržalo 27 zemalja, 14 protiv

Prijedlog Izvršnog vijeća usvojen većinom

Autor:(D. K.)

21.10.2015

Izvršno vijeće UNESCO-a je iza zatvorenih vrata donio odluku da predloži prijem Kosova u tu organizaciju Generalnoj konferenciji, koja će biti održana u novembru. Prijedlog je usvojen većinom, za albansku inicijativu je glasalo 27 zemalja, 14 zemalja je bilo protiv, a 14 je ostalo suzdržano.

Rasprava o prijedlogu prijema Kosova u UNESCO bila je zatvorena za javnost, ali se nakon ove odluke očekuju i saopćenje i najvjerovatnije tonski snimak tog dijela 197. sjednice Izvršnog vijeća.

Predstavnici Rusije i Kube, koji se protive prijemu Kosova, zatražili su ranije odlaganje sjednice, ali je predsjednik Izvršnog vijeća taj zahtjev odbio, navodeći da je inicijativa zakašnjela.

Predstavnik Kube je potom zatražio pauzu, jer je prema njegovom mišljenju prekršena procedura.

Kako javlja RTS, Kosovo je na sjednici Izvršnog vijeća UNESCO-a predstavljeno bez simbola, a u zgradi UNESCO-a nalazio se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači, koji je ušao na sjednicu, ali ubrzo i napustio salu.

Prijedlog prijema Kosova je 43. tačka dnevnog reda 197. zasjedanja Izvršnog vijeća, a o eventualnoj odluci da se Kosovo primi u članstvo UNESCO-a raspravljat će se na Generalnoj konferenciji od 3. do 18. novembra.

Prijedlogu da se ova tema uopće nađe na dnevnom redu protivili su se Rusija, Kina, Kuba, Brazil, Španija i Argentina, prijedlog je podnijela Albanija, a podržalo ga je mnogo zemalja među kojima su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Slovenija, Velika Britanija, Švedska, UAE i SAD.

U Izvršnom vijeću je 58 država, od kojih su 32 priznale kosovsku nezavisnost, a oko 20 je podržalo zahtjev Albanije.

Ukoliko prijedlog bude usvojen na Izvršnom vijeću, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija UNESCO-a, u kojoj se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica, od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

U prijedlogu odluke navodi se da Izvršno vijeće donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.