REGION

Zvaničnici u Prištini o odluci Izvršnog savjeta UNESCO-a

Odluka o kojoj bruji region

Fena

21.10.2015

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga odluku Izvršnog savjeta da preporuči Kosovo za članstvo u UNESCO ocijenila je kao fantastičnu, a premijer Isa Mustafa kao dokaz da je eurointegracija Kosova svakim danom sve jači proces, ali da nikako "nije usmjeren protiv bilo koje susjedne zemlje ili protiv bilo koje etničke zajednice na Kosovu", prenosi Tanjug.

"Kroz članstvo u UNESCO, koristi će imati svi građani Kosova, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, što će dalje unaprijediti suživot, kao tradiciju koju smo održavali i kultivisali vijekovima", rekao je Mustafa, a prenijela RTS.

Ministar za evropske integracije Kosova Bekim Čolaku je vidio današnju preporuku kao prvi korak ka učlanjenju Kosova u EU i druge medunarodne organizacije, dok ministar kulture Kujtim Šalja smatra preporuku izuzetno značajanom na putu učlanjenja Kosova u UNESCO.

Izvršni savjet UNESCO-a danas je većinom glasova odlučio da preporuči Kosovo za članstvo u tu organizaciju. Konačnu odluku o tome donijet će u novembru Generalna konferencija UNESCO-a na zasjedanju u Parizu.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.