REGION

ĐUKANOVIĆ: Rusija i velikosrpski krugovi stoje iza protesta kojima se želi zaustaviti put Crne Gore u NATO

Predsjednik Vlade Crne Gore za magazin "Mreža" na FTV

Fena

22.10.2015

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je u intervjuu za magazin "Mreža" na Federalnoj televiziji (FTV), upitan da li su protesti koji se dešavaju u Crnoj Gori, u Podgorici, protesti protiv Mila Đukanovića ili protiv NATO-a, kazao da protesti imaju više ciljeva.

- Ali vjerujem da ćemo najpravilnije kazati ako definišemo da se svi ti ciljevi zapravo slivaju u jedan: to su protesti protiv demokratske, proevropske i evroatlantske Crne Gore -  istaknuo je Đukanović.

Na pitanje da li se može reći da neko stoji iza tih protesta, odgovorio je da nema nikakve sumnje valjda, „vidimo da danas organizatore protesta snažno podržavaju oni isti velikosrpski krugovi iz Beograda“.

Upitan da prokomentara saopštenje Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Đukanović je naveo da „nema valjda više nikakve sumnje nakon dva saopštenja ruskog Ministarstva inostranih poslova da je ruska politika na strani organizatora protesta“.

- Ono što je naravno jako važno ovdje primijetiti, da ovo nije samo bitka Crne Gore, ovo nije bitka Crne Gore, ovdje moramo primijetiti da je ovo kao što sam kazao pokušaj da se zaustave procesi evropske i evroatlantske integracije Balkana - potcrtao je Đukanović.

Nepuna dva mjeseca su do konačne odluke NATO-a da li će Crna Gora ući u Alijansu ili ne. Na pitanje da li će u ta dva mjeseca uspjeti neke snage koje sebe nazivaju opozicijom da poremete taj proces ili ne, Đukanović odgovara: „Mi nemamo izbora, mi moramo da idemo ovim putem kojim smo krenuli, jer smatram da bi tragično i po nas i po Balkan u cjelini bilo da se bilo koja zemlja vraća stranputicama kojima se tokom vjekova Balkan kretao i stranputica zbog kojih smo se svakih 30 ili 40 godina trijebili po vjerskoj i po etničkoj osnovi“.

- Jer je i njima jasno da će ulaskom Crne Gore u NATO oni izgubiti i posljednju šansu da destabilizuju Crnu Goru, izgubiti iluziju da mogu poništiti crnogorsku nezavisnost - naveo je predsjednik Vlade Crne Gore.

Govoreći o izborima u Crnoj Gori, kazao je da njihova spremnost za izbore  apsolutno postoji.

- Ako će ministarski sastanak zemalja NATO-a biti 1. decembra, mi smo 2. decembra spremni za izbore. Ono što je zabrinjavajuće, to što mislim da dobar dio opozicije nije spreman za izbore i da oni zapravo pokušavaju da odlože održavanje izbora do posljednjeg mogućeg tremina, a to je do septembra 2016. godine.  A ovaj dio opozicije uopšte ne želi izbore nego želi da nasilno mijenja vlast na ulici - kazao je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.