REGION

HRVATSKA Stiglo 37 tona pomoći iz Dubaija, očekuje se veliki pritisak izbjegličkog vala

Poseban let u organizaciji UNHCR-a

Autor:(Dž. Č.)

22.10.2015

Transportni avion A300 iz Dubaija, koji donosi 37 tona različite humanitarne pomoći za potrebe izbjeglica s Bliskog Istoka i iz srednje Azije, sletio je sinoć oko 22 sata na osječki aerodrom, prenosi Dnevnik.hr.

Riječ je o posebnom humantiranom letu u organizaciji UNHCR-a, a avion je, kako je rečeno, donio šatore, kišne kabanice, termo deke, grijalice i solarne svjetiljke. Portparol UNHCR-a za Hrvatsku Jan Kapić izjavio je novinarima na aerodromu kako će se pristigla humanitarna pomoć od danas dijeliti izbjeglicama u prihvatnom centru u Opatovcu, i na cijeloj izbjegličkoj ruti.

Ovo je samo dio humanitarne pomoći, koju je UNCHR do sada dostavio, izbjeglicama je do sada već podijeljeno više od 80 hiljada deka, 50 hiljada litara vode i 30 hiljada kabanica, a ta će se pomoć i nastaviti, rekao je Kapić.

Najavio je kako od danas dolaze prve stambene jedinice, koje će biti smještene u novom prihvatnom centru u Slavonskom Brodu i bit će primjerenije za zimski prihvat izbjeglica, a s njima dolaze i grijalice.

Direktor osječke Zračne luke Domagoj Marinić kazao je kako se ovime daje doprinos u pomoći izbjeglicama, a da je osječki aerodrom pokazao da je tehnološki i organizacijski spreman za ovakve letove.

Podsjećamo, od ponoći do 21 sat u Republiku Hrvatsku ušlo je 6.113 migranata, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 3.500 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a on početka migracijske krize kroz RH je prošlo 214.474 migranata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.