REGION

Milanović pozvao Sloveniju da propusti izbjeglice

Apel premijera Hrvatske

Srna

23.10.2015

Premijer Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas Sloveniju da pusti izbjeglice da prođu, ocijenivši da u postojećim okolnostima Slovenija ne može da provodi strogu kontrolu Šengena.

- Slovenija u ovakvim okolnostima ne može da provodi strogu šengensku proceduru. To ne može niko, pa ni Njemačka. Neka puste ljude da prođu - rekao je Milanović novinarima u Labinu.

Povodom optužbi iz Ljubljane da se Hrvatska u izbjegličkoj krizi ponaša neevropski i da šalje izbjeglice u Sloveniju bez najave, Milanović je rekao da je više puta razgovarao sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom i da ga sad čudi ta priča.

- Mi Sloveniji nudimo da pošalje svoje službenike i popisivanje (izbjeglica) počne već u vozu koji kreće s hrvatske istočne granice. Taj voz putuje 10 sati - dodao je Milanović.

On je rekao da se Hrvatska sad već "rutinski" nosi s izbjegličkom krizom i da je kroz zemlju u posljednjih mjesec dana prošlo više od 220.000 ljudi, a da ih "niko nije vidio" i da građani Hrvatske "žive potpuno mirno".

Milanović je ponovio da Hrvatska "ne želi da se nateže s tim i da se svađa zbog problema za koje nisu odgovorne ni Hrvatska, ni Slovenija".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.